Világgazdaság

Szász: Mindenkinek be kell tartania a devizahitel-szerződéseket

A pénzügyi közvetítőrendszer csak a hitelszerződések betartásával maradhat működőképes, a szerződések utólagos megkérdőjelezése beláthatatlan következményekkel járhat - mondta Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami felügyeletének (PSZÁF) elnöke kedden az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának ülésén.

A PSZÁF elnöke kijelentette: noha a devizahiteleknél kialakult helyzet valamennyi szereplő  - állam, bankok, hitelfelvevők, szabályozó hatóságok - felelősségét felveti, a megkötött szerződések a mindenkor érvényes jogszabályok alapján születtek meg, azokat megkérdőjelezni nem lehet.

Nátrán Roland a Nemzetgazdasági Gazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára ismertette a Parlament által elfogadott Otthonvédelmi Program lépéseit. Elmondta azt is, hogy a 90 napon túli hiteltartozás összege 744 milliárd forint, a 2,6-2,7 százaléka, ebből a devizahitelesek tartozása 371 milliárd forint, a GDP 1,2 százaléka.

Az ülésen nem vettek részt a Fidesz és a KDNP frakció képviselői, így az nem volt határozatképes, mivel az ülést - a kormánypárti frakciók közleménye szerint - egyeztetés nélkül hívta össze Simon Gábor, a bizottság elnöke.

Autók BÉT - Napi események elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság devizahitel A Monetáris Tanács kamatdöntései Lakossági energia és üzemanyagárak kutatás GDP turizmus A szerkesztő ajánlja makroadatok BKV IMF orosz-ukrán gázvita Nyugdíjkérdés Magyarországon Költségvetés 2012-2013 Szász Károly frankhitel Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány Bűnügyek oktatás autó hitelezésHitelek: lakás repülés Reklám és Média Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok A szociális és adórendszer átalakítása fogyasztási cikkek KDNP Élelmiszerpiac A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Zöld ügyek Szakszervezet - Érdekképviselet utazás Magyar Posta Zrt. Gazdák és termelők Befektetési lehetőségek Európai Unió pszáf Korábbi konferenciák ingatlanpiac Angela Merkel Gazprom infokommunikáció Adórendszer Magyarországon