Világgazdaság

Lépéseket helyezett kilátásba a monetáris tanács

A szokásos, egy- mondatos helyett hosszabb közleményben nyugtatta a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa a befektetőket tegnapi, nem kamatmeghatározó ülését követően.

 A testület kiemelte, hogy az elmúlt hetekben a magyar pénzügyi eszközök iránti bizalom jelentős mértékben csökkent, ami a kockázati felárak emelkedésében és a forint árfolyamának gyors leértékelődésében tükröződött. A folyamatokat a magyar gazdaságpolitika alakulását és a nemzetközi szervezetekkel történő tárgyalások kimenetelét övező bizonytalanság vezérelte – vélekedtek a tagok.

A tanács tagjai üdvözlik a kormány határozott szándékát a nemzetközi szervezetekkel történő megállapodás gyors megkötésére, és arra is utalnak, hogy ennek kinyilvánítására a piac pozitívan reagált. Hangsúlyozták továbbá, hogy a magyar bankrendszer tőkehelyzete és likviditási pozíciója kellően stabil.

Az árfolyam tartós gyengülése növeli a gazdasági szereplők mérlegkiigazítási kényszerét, rontja a reálgazdasági és inflációs kilátásokat, valamint zavarokat okozhat a pénzügyi piacok és a bankrendszer működésében – tartalmazza a közlemény. A monetáris politika a gazdasági környezet kiszámíthatóságának fenntartásával, az árstabilitás biztosításával és a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzésével tud hozzájárulni a gazdaság növekedéséhez, szükség esetén azonban kész a rendelkezésére álló eszközöket a fenti célok érdekében alkalmazni – zárul a nyilatkozat. A piaci szereplők már eleve a hétszázalékos alapkamat további legalább egy százalékpontos emelésével kalkulálnak a következő hónapokban, a közlemény ezt illetően nem ad további fogódzót.

Ewald Nowotny Autók BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) forint elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok Schmitt Pál kutatás Bajnai Gordon Politikai közvélemény-kutatások Gyógyítás-finanszírozás Malév makroadatok orosz-ukrán gázvita Nyugdíjkérdés Magyarországon Költségvetés 2012-2013 Külföldi lapvélemények Orbán Viktor Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány oktatás autó kamatemelés A KSH jelenti Reklám és Média Monetáris Tanács Adósságválság az EU-ban makromutatók fogyasztási cikkek A munka világa Deviza- és árupiac Zöld ügyek IMF-megállapodás MNB Befektetési lehetőségek Európai Unió Fővárosi ügyek biztosítás Tudomány - Kultúra ingatlanpiac infokommunikáció Volánbusz Zrt. Fidesz-ügyek Oszkó Péter jegybank