Az zöldmegállapodása és az ukrán termékek európai behozatala ellen tüntetnek a gazdák Varsóban. A lengyel gazdák több hónapja tiltakoznak azon uniós szabályozás ellen, amely vámmentessé tette, és az unióban előírt szigorú minőségi követelményektől is mentesíti az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát, súlyos versenyhátrányt okozva nekik.

Fotó: Leszek Szymanski

Ez már a sokadik olyan eset, mióta a lengyel gazdák tiltakozásba kezdtek az ukrán mezőgazdasági miatt és az Európai Unió zöldmegállapodása ellen.

Legutóbb országszerte körülbelül 30 ezer traktorral torlaszolták el a földművesek az autópályákat, a gyorsforgalmi utakat és a különböző csomópontokat. A héten újabb tiltakozásba kezdenek Varsóban.

Nem kegyelmeznek a lengyel gazdák: több mint száz tonna ukrán gabonát semmisítettek meg

Kijev őrjöng, a lengyel rendőrség nyomoz.

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy Európában folyamatosak a gazdálkodók tiltakozásai, konkrét és működőképes megoldásokat követelnek Brüsszeltől az agrárágazat számára. A gazdálkodók a klímaváltozással, a gazdaságok versenyképességével, a jövedelmekkel, az adminisztratív terhekkel és a generációs megújulással kapcsolatos kihívásokat emelik ki.