A világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártójára, az Apple egyik legfontosabb beszállítójára, a Foxconn közölte, hogy a bevétele februárban 11,65 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, és 13,18 milliárd dollárt ért el.

IT Companies Photo Illustrations
Fotó: AFP

A tajvani vállalat azzal magyarázta az eredményt, hogy visszaesett az elektronikai termékek, főleg az okostelefonok iránti kereslet. A cég kitartott az első negyedéves kilátásai mellett, bár részleteket ezzel kapcsolatban nem közölt. Az elemzők a Refinitiv szerint az első negyedévben mintegy 4 százalékos bevételnövekedést várnak éves szinten,  a Foxconn március 15-én számol be a negyedéves eredményekről – írja a Reuters.

A Foxconn tavaly azzal került a hírekbe, hogy csengcsoui üzemében többször is fellázadtak a dolgozók a járványvédelmi intézkedések és a rossz körülmények miatt, végül a vállalat kénytelen volt meghátrálni, ahogy Peking is búcsút mondott a zéró-Covid-politikának. Sőt, az is kiderült, hogy a kínai kommunista párt vezetői a Foxconn alapítójára hallgatva kezdték kivezetni a szigorú járványvédelmi intézkedéseket. A csengcsoui gyárban történt zavarok miatt tavaly kevesebb iPhone 14 került az üzletek polcaira, és az is felmerült, hogy a cég elhagyja Kínát, jóllehet egy 200 ezres üzem áttelepítése aligha lenne egyszerűen és olcsón megoldható. Elemzők szerint a Foxconn szereli össze az iPhone-ok mintegy 70 százalékát, és más területeken is érdekelt.

Óriásüzemet épít Indiában az Apple-készülékek gyártója

A tajvani Foxconn Technology India déli részén, Telangana államban fog üzemet építeni és elektronikai cikkeket gyártani. Az erről szóló megállapodást a Foxconn elnöke, Young Liu és K. Chandrasekhar Rao, Telangana állam miniszterelnöke írta alá. Az indiai körúton lévő Liu a hét elején Narendra Modi miniszterelnökkel is találkozott.