A kínai JD.com e-kereskedelmi óriáscég az első negyedévben a koronavírus-járvány óta először nyereséget könyvelt el, amellyel párhuzamosan a vezérigazgató is bejelentette, hogy távozik a cég éléről, mindössze egy év után – írta a CNBC.

Chinese Companies Photo Illustrations
Fotó: NurPhoto via AFP

Az Alibaba legnagyobb kínai riválisa csütörtökön közölte, hogy az első negyedévben a nettó bevétel 1,4 százalékkal 243 milliárd jüanra, azaz 35 milliárd dollárra nőtt az előző év azonos időszakához képest, felülmúlva az elemzők korábbi, pesszimista előrejelzését.

A nettó nyereség 6,3 milliárd jüan volt, szemben a tavalyi év azonos időszakának 3 milliárd jüan veszteségével.

A JD.com árfolyama 1 éves
 

A JD.com sikeresen kihasználta, hogy a kínai fogyasztók a koronavírus-járvány alatt tömegesen áttértek az online vásárlásra, bár a zéró-Covid-politika lezárása után ezek a trendek jelentősen csökkentek.

A sikeres negyedévi jelentéssel párhuzamosan a vállalat bejelentette, hogy jelenlegi vezérigazgatója, Hszu Lej júniusban „személyes okok miatt” lemond a pozíciójáról.

Hszu csak körülbelül egy évig volt a JD.com élén, amikor átvette az irányítást Richard Liutól, a vállalat alapítójától. A jövőben a tanácsadó testület elnökeként fog tevékenykedni, és a közlemény szerint „továbbra is részt vesz a vállalat magas színvonalú fejlesztésében”.

A helyére Sandy Ran Hszut, a kereskedelmi óriás jelenlegi pénzügyi igazgatóját nevezik ki, aki 2018 óta dolgozik a vállalatnál. A JD.comnál betöltött szerepét megelőzően könyvvizsgáló partnerként dolgozott, és közel húsz évet töltött a PwC-nél Kínában és az Egyesült Államokban.