Az Amazon a francia legfelsőbb bíróságnál keres jogorvoslatot az online könyvárusításra vonatkozó, kötelezően előírt, háromeurós minimális szállítási díj miatt, ugyanis szerinte az állam ezzel megsérti az törvényeit – írta a Bloomberg.

Building,Of,The,Amazon,Logistics,Center,In,Szczecin,At,Dawn.sczecin,
Fotó: Shutterstock

A Conseil d’État-hoz kedden benyújtott keresetük azt a 2021 decemberétől hatályos jogszabályt veszi célkeresztbe, amely arra kényszeríti a világ legnagyobb e-kereskedelmi vállalatát, hogy minden egyes új könyv eladása után a kiszállításkor egy minimális, háromeurós díjat számítson fel. A kormány ezzel azt akarta elérni, hogy a vásárlókat visszacsábíthassák a tradicionális, független könyvesboltokhoz, amelyek máskülönben nem tudnának versenyezni az amerikai óriással.

Az Amazon, amely korábban egyeurós díjat számított fel kiszállításonként, azt állítja, hogy a rendelet a vállalat elleni közvetlen támadásnak és „hatalommal való visszaélésnek” minősül, amely egyedül a fogyasztókat károsítja.

Ez az intézkedés súlyos csapást mért a francia családok költségvetésére, és máig korlátozza a könyvekhez való hozzáférésüket, pont egy olyan időszakban, amikor a csökkenő vásárlóerő hatalmas problémát jelent

– olvasható Frédéric Duval, az Amazon France vezérigazgatójának nyilatkozatában.

A jogszabállyal nemcsak az eddig már több jogi fórumon is panaszkodó, de elutasított amerikai vállalatnak vannak problémái. Mostani beadványának benyújtása előtt az Európai Bizottság is közleményt adott ki, amelyben arra utaltak, hogy a francia kormány lépése ellentétes lehet az e-kereskedelmi platformokra vonatkozó uniós törvényekkel.

A koronavírus-járvány alatt a francia kormány magára vállalta a hazai könyvesboltok szállítási költségeit, és tetemes támogatásokat adott az ágazatnak. 

Az Amazon térnyerése azonban szinte megállíthatatlan, és az olcsó kiszállítással és a hatalmas választékkal a francia vállalkozások nem tudnak versenyre kelni.