A Google anyavállalata, az Alphabet nagy sebességű, lézeres internethálózatot építene ki Indiában és a környező országokban, a technológiával pedig több millió embernek nyújtanának olcsó internetszolgáltatást olyan helyeken, amelyeket korábban szinte lehetetlen volt elérni – írta a Reuters.

Alphabet Companies
Fotó: AFP

A Taara nevű projektet az Alphabet innovációs laboratóriuma, az X 2016-ban indította el, amikor a vállalat által tervezett, léggömbökre alapuló internetes program kudarcot vallott. Az új megoldás olcsóbb és megbízhatóbb, és kifejezetten úgy tervezték, hogy a technológiát a szegényebb országokban tömegesen lehessen kitelepíteni.

Az eszköz nagyjából akkora, mint egy közlekedési lámpa, és lézerek sugárzásával, felfogásával nagy távolságokon keresztül tud internetet szolgáltatni – lényegében optikai kábelek és műholdak nélkül.

Az X eddig 13 országban, köztük Ausztráliában, Kenyában és a Fidzsi-szigeteken dolgozik együtt helyi internetszolgáltatókkal, a legnagyobb beruházásuk pedig jelenleg Indiában folyik, ahol a közeljövőben több ezret építenek ki az eszközökből.

Randeep Sekhon, az indiai Bharti Airel igazgatója szerint a technológia nemcsak a vidéki településeknek segíthet, hanem a nagyvárosoknak is, mivel sokkal olcsóbb, mint az üvegszálas kábelek lefektetése vagy az épületek átalakítása.

A lézerek segítségével az épületek közti adatsugárzás könnyebb lesz, mint valaha, és a technológia lehetővé teszi azt, hogy teljes városokat kapcsoljunk rá egy hálózatra, amihez az eszközökből csak pár ezer darabra lenne szükség. Búcsút mondhatnánk a kiépítési és javítási költségeknek

– jelentette ki az igazgató.

A Google 2020 júliusában több mint 10 milliárd dollárt fektetett bele India digitalizálásába, tavaly pedig 700 millióért 1,28 százalékos részesedést szerzett a Bharti Airelben. Az X laboratóriuma olyan projektek fejlesztése mögött áll, mint a Waymo önvezető járművei, a Wing drónos kézbesítőszolgálata és a Verily Life egészségügyi techstartup.

A Taara bevezetése a kritikusok szerint újabb monopóliumot ad az Alphabet kezébe, ráadásul olyan területeken, ahol a fogyasztóknak semmi esélyük nem lenne az alternatív szolgáltatások választására. Az indiai kormányhoz több felhívás is érkezett aktivisták részéről, hogy a projekt bevezetése után vegyék át az irányítást, hogy egy külföldi nagyvállalatnak ne legyen beleszólása az ország internetébe.