A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), a világ legnagyobb csipgyártója a harmadik negyedévben is csökkenő bevételről és nyereségről jelentett, ám az elemzői előrejelzéseknél jobban teljesített, 2024-ben pedig már a szektor erősödésére számít – írta a CNBC.

Tainan,,Taiwan-,September,30,,2021:,Taiwan,Semiconductor,Manufacturing,Company,(tsmc)
Fotó: Shutterstock

A tajvani gyártó csütörtökön 17,28 milliárd dollárnyi bevételről számolt be a a július és szeptember közötti időszakban, amiből a nettó nyereség 6,69 milliárd dollár volt. Bár ez már a második egymást követő negyedév volt, amikor csökkent a profit, a vállalat eredménye így is felülmúlta a várakozásokat.

A világ legnagyobb technológiai cégeinek, többek között az Nvidiának és az Apple-nek az első számú beszállítója azonban a gyenge eredmények ellenére arra számít, hogy a negyedik negyedévben újra erősödni fognak az eladások, az év végéig pedig 18,8 és 19,6 milliárd dollár közötti árbevételt prognosztizáltak.

A csipszektor most van a mélypontján, vagy azt nagyon hamar el fogja azt érni, és akár már 2024-ben kilábalhat a koronavírus-járvány utáni gyengeségből. Az okostelefonok iránti kereslet már most elkezdett stabilizálódni, amely az egyik legfontosabb szegmensünket erősíti 

– nyilatkozta C. C. Wei, a TSMC vezérigazgatója. 2023 harmadik negyedévébe a globális okostelefon-piac mindössze 1 százalékkal csökkent, szemben az előző negyedév drasztikus, 11 százalékos zuhanásával.

A vállalat arra is számít, hogy a mesterséges intelligenciák iránti őrület is tovább növeli majd a keresletet a csúcskategóriás félvezetőik iránt. Az olyan nagy nyelvi modellek, mint a ChatGPT, annak nyugati vetélytársai és a kínai klónok hatalmas lendületet adtak a félvezetőgyártóknak, a TSMC részvényei pedig eddig idén 19 százalékot emelkedtek.

Nvidia: a félezer milliárd dollárt is meghaladja majd a mesterséges intelligencia piaca

A videókártya-gyártó vállalat egyik vezetője szerint közel 600 milliárd dolláros szegmens jön majd létre az MI fejlesztésére és működésének támogatására.

A TSMC árfolyama 1 év
 

Az AI iránti erős kereslet nem lesz elég ahhoz, hogy újra stabilan tudjunk növekedni. A fogyasztói elektronikai eszközök piacának újra lábra kell állnia 2024-ig, hogy a csipszektor valóban erőre kaphasson 

– figyelmeztetett Wei. Emellett a kínai-amerikai kapcsolatok megromlását is aggasztónak tartja, amely a héten egy újabb szankciós csomaghoz vezetett Washington részéről.

Sok nyugati gyártóval szemben azonban a TSMC egyelőre mentesült a kereskedelmi szabályozások alól, így a vállalatnak továbbra is hatalmas részesedése van a Kínában, amely a világ legnagyobb félvezető piaca.

A jelenlegi gyenge időszakban a cég elsősorban arra fókuszál, hogy világszerte kibővítse a gyártási kapacitását, ezzel biztosítva nemzetközi szerepét a csipszektorban. A TSMC 40 milliárd dollárból épít fel egy telephelyet az Egyesült Államokban, amely a tervek szerint már 2025 első felében elkezdheti a termelést, míg a japán üzemükben 2024 végén indulna el a gyártás.

A tajvani vállalatok is betörnének Európa fellendülő csippiacára

Az uniós csiptörvény jelentős támogatást biztosítana az ellátási lánc szereplőinek.