űrtechnológiai cége, a SpaceX áthelyezte jogi székhelyét az amerikai Delaware államból Texasba – jelentette be az üzletember a korábban Twitter néven ismert X platformon. A világ legazdagabb embere azt javasolta minden vállalatnak, hogy minél hamarabb költözzenek el az államból. Az üzletembernél egy január végi bírósági döntés miatt telt be a pohár.

Los Angeles Premiere Of Vertical Entertainment's 'Lola'
A Neuralink után a SpaceX is búcsút int Delaware államnak.
Fotó: AFP

Egy delaware-i bíró az előző hónapban hatályon kívül helyezte a Tesla igazgatóságának 2018-ban meghozott a határozatát, amely 55,8 milliárd dolláros fizetési csomagot hagyott jóvá Musknak. Az ítélet indoklásában Kathaleen McCormick bírónő megállapította, hogy a vállalat igazgatóságának tagjai a döntésről nem tájékoztatták teljeskörűen a részvényeseket. Szerinte az igazgatóság és Elon Musk alkuja érthetetlen,

ezért úgy döntött, hogy meg kell semmisíteni.

Az amerikai vállalati történelem eddigi legnagyobb béralkuja Musk javadalmazását teljesítménycélokhoz kötötte, például a Tesla részvényárfolyamához és a kitermelt nyereségéhez, ám rendszeres fizetésben nem részesítette. Az ügy pikantériája, hogy a pert Richard Tornetta személyében egy olyan részvényes indította meg, aki mindössze kilenc Tesla papírral rendelkezik.

Az ítélet kihirdetése után a milliárdos azonnal posztolt a közösségi médiában, ahol azt javasolta a követőinek, hogy soha ne alapítsanak céget Delaware államban. Az üzletember azt is közölte, hogy összehívja a Tesla részvényeseit, hogy szavazzanak az elektromos autógyártó cég bejegyzésének Texasba való áthelyezéséről. Musknak nem ez az első vállalkozása, ami elhagyja az államot.

A Neuralink nevű, agyi csipbeültetéssel foglalkozó cége a múlt héten áttette jogi székhelyét Nevadába a bírósági döntés miatt, míg tavaly áprilisban az X-re átnevezett Twittert költöztette Nevadába az ügytől függetlenül. A SpaceX már most is fontos szereplő Texasban: a vállalat egy kisvárosban McGregorban hajtóműfejlesztő és tesztelő létesítményt üzemeltet, továbbá Austin mellett egy üzemben Starlink-műholdakat gyárt.

A cég Starbase nevű fejlesztési és kísérleti telepe is az államban található. Texas alacsony adókkal és egyszerű szabályozással igyekszik a cégeket az államba csábítani, így a SpaceX érkezése komoly politikai és gazdasági sikernek számít. A vállalat szerződést között a NASA-val, hogy az Artemis-program részeként a Starship kereskedelmi célú leszállóegységet hozzon létre, amellyel embereket lehet eljuttatni a Holdra.

Űripar: egyre meghatározóbb a keleti országok szerepe, Magyarország is felkerül a térképre

Az Egyesült Államok még mindig éllovasnak számít a globális versenyben az űripar területén, a távol-keleti országok szerepe azonban egyre meghatározóbb. Míg az űrexpedíciók a XX. század második felétől főként a polgári oldalra fókuszáltak, mára megváltoztak az űrkutatás trendjei: lassan militarizálódik körülöttünk az űr. Magyarország közben a NASA által támogatott programon keresztül emléktáblát küld a Holdra.