Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója szerint az EU vezetőinek fontolóra kellene venniük az izraeli Vaskupolához hasonló, rövid hatótávolságú légvédelmi rendszerek telepítését, mivel az orosz–ukrán és a gázai háborúk mellett a kontinens hatalmas fenyegetésnek van kitéve – írta a Financial Times.

Israel's Iron Dome air defence system intercepts rockets launched from Gaza City, in Sderot on May 10, 2023. Israel's army and Gaza militants traded heavy cross-border fire, with 22 Palestinians killed over two days amid the worst escalation of violence to hit the coastal territory in months. (Photo by JACK GUEZ / AFP) Rheinmetall
A Rheinmetall az izraeli Vaskupolát venné egy uniós légvédelmi program alapjául. 
Fotó: AFP

Európa egyik legnagyobb fegyvergyártójának vezetője nem sokkal azután vetette fel a tervet, hogy az uniós vezetők a kontinensre leselkedő háborús fenyegetésektől való félelmükben elkezdték megnövelni a katonai kiadásokat, és megpróbálják kibővíteni a meglévő védelmi rendszereket a blokk határain.

Úgy gondolom, hogy az izraeli Vaskupola kiváló koncepció lenne Európában, amely jelentősen megemelné a légvédelmi kapacitásunkat, főleg amikor azt látjuk, hogy a modern hadviselésben a drón- és rakétatámadások hétköznapivá váltak

– mondta Papperger, aki olyan korábban bejelentett kezdeményezésekre építené a rendszert, mint a Berlin által is támogatott Égi Pajzs program.

Olaf Scholz német kancellár 2022 végén jelentette be az Európai Égi Pajzs kezdeményezést, amelyet úgy vetett fel, mint egy európai lég- és rakétavédelmi rendszer létrehozásának módját, amelyhez közös eszközbeszerzéssel kívánnak hozzájárulni.

Mi az az izraeli Vaskupola, és hogyan működik?

A Hamász több ezer rakétát lőtt ki Izraelre a szombaton indult invázió során, és azóta is támadja az országot. Azonban Izraelt a világ talán legfejlettebb rakétavédelmi rendszere, a Vaskupola védi, ami 2011 óta az Izraelre kilőtt rakéták kilencven százalékát hatástalanította.

A kezdeményezéshez mintegy 21 tagállam csatlakozott, ám nagy ellenállást váltott ki Franciaországból, amely tisztviselői sérelmezték, hogy a projektbe külföldi gyártású eszközöket is beépítenének.

Ennek ellenére a közös európai lég- és rakétavédelmi rendszerek integrációja továbbra is prioritás maradt Brüsszel számára, amely arra sürgette a kormányokat, hogy mielőbb pótolják hadseregeik hiányosságait.

Az EU védelmi stratégiája 2035-re „az integrált európai lég- és rakétavédelemmel kapcsolatos képességek” létrehozását szorgalmazza, és az Európai Bizottság által e hónapban előterjesztett új ipari javaslat a „közös érdekű európai védelmi projektek” költségvetési támogatását irányozza elő.

A bizottság emellett egy új védelmi stratégián is dolgozik, amelynek célja a közös beszerzések fellendítése, és amely első ízben határoz meg célokat arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Államokkal szemben kizárólag a blokk gyártóitól vásároljanak.

Rheinmetall
Fotó: Axel Heimken / AFP

Az uniós Vaskupola lehetne a közös védelmi projekt első tesztje

A Vaskupola hatótávolsága eléri a 70 kilométert, és Izrael 2011 óta használja a környező országokból kilőtt rakéták hatástalanítására. A rendszer kétségtelenül sikeres, s bár a kontinentális Európa területének lefedése óriási erőfeszítés lenne a blokk számára, a tagállamok légvédelmének egyesítése, legalább a határokon kulcsfontosságú lenne a jövőben.

Európa kiváló légvédelmi technológiával rendelkezik, és a legtöbb tagállam hadserege képes arra, hogy saját területét lefedje. A modern hadviseléssel járó fenyegetések mellett azonban ez nem biztos, hogy elég lenne egy lehetséges konfliktus esetén.

Az uniós légvédelem fellendítése az egyik legkönnyebb módja lenne annak, hogy a Brüsszel vezette hadiipari program a közös beszerzést és a tagállamok közti együttműködést is kipróbálja.

Vállalataink folyamatosan tárgyalnak egymással, hogy a lehető legkényelmesebb megoldást nyújtsuk a kormányok számára, és segítsük megvédeni polgáraink jövőjét

– írta Roberto Cingolani, a római székhelyű Leonardo repülőgépipari és védelmi csoport vezérigazgatója. A hadiipar képviselői már most is azon dolgoznak, hogy közös projektekkel és partnerségekkel hosszú távon egy egységes európai védelmi bázist tudjanak kiépíteni.

Maga a Rheinmetall pedig már meg is kezdte a katonai bővítést: februárban a német hadseregnek leszállította a „Skyranger 30” rövid hatótávolságú légvédelmi rendszerét, mintegy 600 millió euróért, amely kifejezetten drónok elhárítására lett tervezve.

A Rheinmetall négy gyárat is nyitna Ukrajnában

A német fegyvergyártó számára Ukrajna fontos partner, a cég vezérigazgatója pedig remek lehetőséget lát a lőszergyártásban.