interjú

A közbeszerzéseket is utolérte a járvány

Októberig mintegy 2500 közbeszerzési eljárást és több mint 550 milliárd forintot vitt el a koronavírus. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke reméli, hogy a közbeszerzési piac jövőre helyreáll.

Visszatérnek a turizmusból a tanárok

Tavaly és az idén összesen nyolcszáz helyszínen 276 milliárd forintnyi forrás jutott oktatási infrastrukturális fejlesztésekre – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár. Arról is beszélt, hogy az iskolák megbízható munkáltatók, például akiket korábban elszívott a turizmus, azok valószínűleg most visszatérnek az oktatásba.

Elkészült Magyarország MI-stratégiája

Az autonóm járművek széles körű meghonosítása és az állampolgárok számára a saját adataik feletti önrendelkezéshez szükséges feltételek megteremtése is fontos cél – mondta a Világgazdaságnak Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke a stratégia elfogadása kapcsán.

Körbeszámlázással sem játszható ki a kata

Jövő januártól minden számlaadat beérkezik a kockázatelemzőkhöz, így körbeszámlázással sem lehet majd kikerülni a nagy összegű megbízások esetében a kisadózó vállalkozók tételes adójának új, 40 százalékos emelt adókulcsának alkalmazását – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára.

A járműipar óriásit zakózott a megyében (előfizetőknek)

Komárom-Esztergom megyében megháromszorozódott a munkanélküliség, de így is az országos átlag alatt marad. Az újraindulás gyors lehet, de több céget kellene támogatni – mondta Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.
Világgazdaság Piactér