Extra

Egyre kevesebb kisgyerek kapja meg a legfontosabb védőoltásokat

A koronavírus-járvány után az emberek bizalma megrendült az oltásokban. Ennek oka a pandémia ellen hozott intézkedések voltak, valamint téves információk rendkívül gyors terjedése. Az elmúlt három évben legalább 67 millió gyerek nem kapta meg azokat az oltásokat, amiket évtizedek óta használnak a halálos betegségek elkerülése érdekében. A szakértők attól tartanak, hogy ha ez a tendencia folytatódik, akkor olyan betegségek veszélyeztethetik a gyerekeket, mint a kanyaró vagy a torokgyík.

Világszerte csökkent a gyerekeknek beadott oltások száma, az utóbbi három évben közülük körülbelül 67 millióan nem kaptak meg fontos oltásokat – figyelmeztetett csütörtökön az ENSZ Gyermekvédelmi Alapjának (UNICEF) brit irodája.

Vaccine,And,Syringe,With,World,Map,Background,-,3d,Illustration
Fotó: peterschreiber.media

Bár a közvélemény még mindig fontosnak tartja az oltásokat, több jel arra utal, hogy 

nőtt a vakcinákkal kapcsolatos bizonytalanság 

– áll az UNICEF jelentésében.

A szervezet az utóbbi okát a szakértőkbe vetett bizalom megrendülésében, a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatos ellenérzésekben, a téves információk könnyebb elérhetőségében, valamint a politikai légkör egyre erősödő megosztottságában látja.

A pandémia csúcsán a tudósok hamar kifejlesztették a vakcinákat, amelyek jó néhány életet mentettek meg. Ám a történelmi eredmény ellenére a félelem és az oltásokkal kapcsolatos hamis információk legalább olyan gyorsan terjedtek, mint maga a vírus

– jelentette ki Catherine Russell, az UNICEF főigazgatója.

Tíz éven belül jöhet egy újabb koronavírusszerű világjárvány

A következő évtizedben gyakrabban kerülhetnek át vírusok állatról emberre, csak a gyors vakcinafejlesztés akadályozhatja meg, hogy egy újabb világjárvány a koronavírushoz hasonlóan sok áldozatot szedjen.

Russell kiemelte: ha a már ismert és használt oltásokba vetett bizalom megrendül, a gyerekek olyan, egyébként megelőzhető betegségekbe halhatnak bele, mint a kanyaró és a torokgyík. Az UNICEF ezért sürgette az oltások mielőbbi pótlását annak érdekében, hogy megelőzzék újabb járvány kitörését.

Liam Sollis, az UNICEF brit irodavezető-helyettese arra is rámutatott, hogy 

a gyerekek ellátásért is felelős egészségügyi rendszerek omladoznak a sorozatos globális válságok terhei alatt, miközben gyengül az e rendszerekbe vetett bizalom is.

A szervezet ezért felszólítja a londoni kormányt, hogy működjön együtt az oltási válságban leginkább érintett országokkal az erősebb egészségügyi ellátórendszerek kialakítása érdekében, továbbá támogassa az immunizációs szolgáltatásokat – jelentette ki.

 

oltás betegség gyerekek
Kapcsolódó cikkek