Drámai a helyzet az építőanyag-piacon, beindult az árspirál

Jócskán megcsappant a kereslet az építőanyagok iránt, olyannyira, hogy a termékek egy részénél már árcsökkenéseket prognosztizálnak az építőanyag-kereskedők, a gyártók pedig műszakok leállításával, munkaerő-elbocsátással és felújítási program híján további gyárbezárásokkal néznek szembe. A gyártás és a helyzetét az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) vezetősége és szakmai tagozatai összegezték ma egy friss kereskedői felmérés alapján.

Construction,Building,Materials,And,Industrial,Supplies,Such,As,Bricks,,Woods
Fotó: Shutterstock

A korábbi beszerzési nehézségek megszűntek, de ez ma már aligha vigasz azoknak az építőanyag-kereskedelmi vállalkozásoknak, amelyek csökkentett kapacitással és jövedelmezőséggel működnek.

A Ryanair üzent a magyar utasoknak: ilyen még nem történt a fapados történetében

A Ryanair bejelentette, hogy mától elindult a foglalás a fapados történetének legbővebb téli menetrendjére, 1,8 millió hely várja a magyar utasokat október végétől március elejéig. A cég közleménye szerint a téli napozásra alkalmas helyszínek, karácsonyi vásárok és sípályák is megtalálhatók a bő kínálatban. A jegyárak 11 999 forinttól kezdődnek, a Ryanair pedig természetesen azt állítja, hogy ezek a legolcsóbbak Európában.

A légitársaság egyébként nem csupán akcióira hívja fel a figyelmet hivatalos oldalán, hanem petícióra is gyűjti az aláírásokat: eddig 1,3 millióan támogatták, hogy az Európai Bizottságnak és Ursula von der Leyen elnöknek lépéseket kellene tennie a francia légi forgalmi irányítók sztrájkja miatt, amely csak idén 4000 járattörléshez vezetett.

Vizsgálták a forró levegős sütőket: a legdrágább termék a lista végén

Első ránézésre talán leginkább egy kis porszívó jut róla eszünkbe, a hangja pedig inkább valami halkan búgó ventilátorhoz hasonlít, de közben a mikrohullámú sütőknél is csendesebb. 

Air,Fryer,With,Fried,Breaded,Chicken
Fotó: Shutterstock

Hasznosságában azonban nem marad le a háztartási gépek sorában: elsősorban azért érdemes forró levegős sütőt (air fryer) beszereznünk, mert az egészségre kevésbé káros, mint a hagyományos olajsütők. Az olajban sült ételek fogyasztását régóta a civilizációs betegségek kialakulásának egyik fő tényezőjeként említik – mutat rá Dénes Júlia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) munkatársa. A forró levegős sütők esetén ezek a kockázatok sokkal kisebbek a felhasznált olaj összehasonlíthatatlanul kevesebb mennyisége miatt. 

A TVE 20 márka 60 forró levegős sütőjét tesztelte laboratóriumban egy nemzetközi összefogás részeként.

Storm Shadow rakéta végzett a magas rangú orosz tábornokkal

A jelentések szerint brit Storm Shadow rakéta végzett Oleg Tszokov orosz tábornokkal az orosz–ukrán háború déli frontján. Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta Tszokov altábornagy halálát, de ha igaznak bizonyul a hír, ő az ukrajnai háborúban elesett kilencedik és egyben a legmagasabb rangú orosz tábornok – írja a The Telegraph

Az orosz déli katonai körzet parancsnokhelyettese a megszállt Bergyanszk elleni támadás során halt meg

– mondta Petro Andrjuscsenko, Mariupol leváltott polgármesterének tanácsadója. Orosz bloggerek szerint Ukrajna brit Storm Shadow rakétákat használt a támadásban. 

Egy ukrán karatemester végezhetett az orosz tengeralattjáró-parancsnokkal

Letartóztatta az orosz rendőrség azt a férfit, akit Sztanyiszlav Rzsickij orosz tengeralattjáró-kapitány megölésével gyanúsítanak. Mint arról a Világgazdaság is beszámolt: reggeli futása közben lőtték le hétfőn Rzsickijt Krasznodar városában. 

A rendőrség szerint a merényletet Szerhij Denyiszenko követte el. Az 1959-es születésű ukrán férfi karatemesterként dolgozott Szumi városában, az egyik harcművészeti szövetséget is vezette, rendszeresen indított adománygyűjtéseket Ukrajna, az ukrán hadsereg számára. 

A hatóságok Tuapsze városában fogták el, nagyjából 120 kilométerre Krasznodartól – írja a Newsweek című lap.