Friss adatok szerint egyre több amerikai nő halála hozható összefüggésbe az alkohollal. Az amerikai járványügyi és egészségügyi hatóság (CDC) elemzésében megállapította, hogy évente közel 15 százalékkal nőtt az alkohollal összefüggő halálesetek száma a nők körében 2018 és 2020 között. A későbbi adatok pedig rávilágítanak, hogy a Covid–19-járvány csak gyorsított a tendencián, ugyanis a 2020. tavaszi megjelenésétől rohamosan emelkedett az alkohol áldozatainak száma.

Clinking,Glasses,With,Alcohol,And,Toasting,,Party.
Clinking glasses with alcohol and toasting, party.
A jól szituált, gazdag, magas végzettségű nők körében ugrott meg a legjelentősebben az alkoholfogyasztás.
Fotó: Shutterstock

A férfiak alkoholfogyasztása csökkent, míg a nők egyre többet isznak

A két nem alkoholfogyasztási szokásai közelítenek egymáshoz, kezdve a hivatalos felnőtté válástól, amikortól a fiatalok már könnyen, legálisan szerezhetik be a szeszes italokat. A főiskolás korú nők ma már többet isznak, mint a férfi évfolyamtársaik.

Ha visszatekintünk 1990-re, ötször annyi férfi küzdött alkoholfogyasztási problémákkal, mint nő – ez az arány ma már csak kétszeres

– mondta George Koob, a National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism igazgatója az intézet tanulmányára hivatkozva. Sőt, a férfiak kevesebb alkoholt fogyasztanak.

Az még igaz, hogy házasodás és gyermekvállalás után a nők jellemzően már kevesebb alkoholt fogyasztanak. A csavar abban rejlik, hogy manapság egyre később és egyre kevesebb nő kötelezi el magát férj és családalapítás mellett, és él inkább szingliként egy júniusban megjelent másik kutatás szerint.

Alkoholfogyasztással összefüggő női halálesetek havi száma az Egyesült Államokban
 

Mégis kik azok a nők, akik egyre többször a pohár fenekére néznek?

A növekvő alkoholfogyasztás és a mértéktelen ivás a magas iskolai végzettségű, magas presztízsű szakmát űző, valamint a magas jövedelmű családdal rendelkező nők körében a legjellemzőbb – magyarázta Katherine Keyes, a University of Columbia Egyetem epidemiológusa.

Tekintettel arra, hogy a nőknél magasabb a szorongás és a depresszió aránya, kézenfekvő kérdés, hogy többet isznak-e ezen lelkiállapotok hatására. Az adatok szerint a válasz: igen, ám nem csak Amerikában. Hazánkban a koronavírus elterjedésével a depressziós emberek száma is megugrott.

A felmérések is ezt mutatják, hiszen egyre több nő válaszolja, hogy azért iszik, mert szeretné jól érezni magát. 

Miért veszélyesebb az alkohol a nőkre, mint a férfiakra?

A nőknek sokkal jobban kell vigyázniuk az alkoholfogyasztásra, mint a férfiaknak. A nők szervezetében ugyanis kevesebb víz van, ami hígíthatja az alkoholt, ugyanakkor a természetesen magasabb testzsírjuk a szeszt tovább a szervezetükben tarthatja. A nőknek alacsonyabb az anyagcsere enzimszintje is, amely lebontja a vegyületeket a véráramba kerülés előtt.

A nők körében hamarabb alakul ki alkoholfogyasztási zavar. Ezen túl a körükben jellemzőbb az alkohol okozta másnaposság, a májgyulladás, a szív- és érrendszeri betegségek és bizonyos rákos megbetegedések – magyarázta Koob. Úgy tűnik azonban, hogy 

kevés nő tudja, hogy kisebb mennyiségű alkohol nagyobb mértékű egészségkárosodást okozhat a szervezetében, mint egy férfiéban.

Ebben a tekintetben igenis el kell ismerni, hogy a női a gyengébbik nem és annak megfelelően lehet fogyasztania alkoholt – a saját egészsége érdekében. 

Egy tavasszal megjelent tanulmány arra világít rá, hogy mindezek ellenére a nőket ritkábban kérdezik az alkoholfogyasztási szokásaikról, mint a férfiakat. Ezen pedig változtatni szükséges, kezdve az orvosok hozzáállásával és kérdésfeltevéseivel – világított rá a problémára a Bloomberg.

Ha visszatérünk arra, hogy a nők szignifikáns része saját bevallása szerint azért fogyaszt alkoholt, hogy jól érezze magát, nem mehetünk el a drogok mellett sem. A drogfogyasztás az Egyesült Államokban drámai mértéket öltött az utóbbi időben, mint ahogy az azzal összefüggő halálesetek száma is.