Extra

Halálos cápatámadás, veszélyek a magasban és Wagner-csoport – a Világgazdaság legfelkapottabb cikkei

Új napon ünneplik a győzelem napját az ukránok. Cápatámadásban halt meg egy nyaraló orosz férfi. Kifejezetten tevékeny volt az orosz hadsereg és a Wagner-zsoldosok. Mutatjuk a Világgazdaság legnépszerűbb júniusi cikkeit.

Nem okozott meglepetést Zelenszkij, aláírta a törvénymódosítást

Ukrajnában ezentúl mindig május 8-án kerül sor a győzelem napjának megünneplésére. Keleti szomszédunk éveken át május 9-én emlékezett meg a második világháborúban a náci Németország felett aratott győzelemről. Ugyan a németek május 8-án tették le a fegyvert (Európa nagy részében ezen a napon emlékeznek meg erről), csak éjfél előtt nem sokkal kapituláltak, amikor a Szovjetunióban már május 9-e volt. Oroszország emiatt egy nappal később tartja az ünnepnapot, ahogyan a legtöbb egykori szovjet tagállam.

Closeup,Of,One,Scary,Big,Tiger,Shark,Swimming,With,Other
Fotó: Shutterstock

Videón, ahogy egy csapat serpa lehoz egy malajziai hegymászót az Everest halálzónájából

A Mount Everest halálzónájából, vagyis 8 ezer méter feletti magasságból csak nagyon ritkán sikerül élve lehozni a bajba jutott hegymászókat. Suhajda Szilárd tragédiája reflektorfénybe helyezte a hegymászást és szinte mindenki kifejtette valamilyen formában a véleményét azzal kapcsolatban, hogy szabad-e engedni, hogy egy ember egyedül, oxigénpalack nélkül induljon meghódítani a világ legmagasabb pontját. 

A Mount Everest évente több mint egy tucat halálos áldozatot szed, de ennél sokkal többen teljesítik a megpróbáltatást.

Természetesen sokan vannak, akik nekivágnak a himalájai Csomolungmának, de végül nem érik el a csúcsot és visszafordulnak menet közben. A Mount Everest legkritikusabb része, a halálzóna a hegy 8 ezer méter feletti szakasza, ahol az oxigén már annyira ritkás, hogy 16 óránál több időt eltölteni ezen a részen veszélyes az emberi szervezetre. 

Videón mutatták be, hogy roppant össze a Titan tengeralattjáró

Az OceanGate magáncég Titan tengeralattjárójával történt közelmúltbeli tragédia kapcsán ismét elkezdett keringeni az Állítólag… (Mythbusters) című ismeretterjesztő műsor klasszikus videója, amelyben a csapat azt teszteli, hogyan is néz ki valójában egy összeroppanás a fizika törvényei szerint. Az Állítólag… videójában egy hatalmas, acélból készült tartálykocsi, illetve egy fémtartály példáján keresztül szemléltették az összeroppanást, amely nyomás hatására hamar szintén behorpadt. A gőzt és levegőt tartalmazó tartályon belül a hűtés közben negatív nyomás alakult ki, mivel a lényegesen nagyobb külső nyomás elkezdi összehorpasztani a tartályt.

A puccskísérlet miatt letartóztatták az ukrán háború volt orosz főparancsnokát

Az orosz hatóságok letartóztatták az ukrán hadműveleteket hónapokon keresztül vezető Szergej Szurovikin tábornokot, a Jevgenyij Prigozsin által indított zendüléssel összefüggésben két, az orosz hadügyminisztériumhoz közeli forrás szerint. Ugyanakkor Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő spekulációnak és pletykának minősítette a tábornok őrizetbe vételéről szóló híreket. 

Mindenesetre a The Moscow Times információi szerint úgy tűnik, hogy a zendülés idején a tábornok a felkelő Wagner-vezér oldalára állt, ezért vehették őrizetbe.

This photograph taken on August 24, 2023, shows a flag bearing the logo of private mercenary group Wagner as it flutters in the wind at a makeshift memorial in front of the PMC Wagner office in Novosibirsk, southern Russia. Russian state-run news agencies on August 23, 2023, said that Yevgeny Prigozhin, the head of the Wagner group that led a mutiny against Russia's army in June, was on the list of passengers of a plane that crashed earlier near the village of Kuzhenkino in the Tver region. (Photo by Vladimir NIKOLAYEV / AFP)
Fotó: AFP

Lerohanták a csecsenek a donyecki Marinka városát

Az orosz csapatok felszabadították és teljes ellenőrzésük alá vonták Zverinyec helyőrséget Marjinszkoje irányában. Marinkánál a csecsen erők és más egységek fontos állást foglaltak el és felszabadították Zverinyecet. Marinka Donyeck külvárosában található, Petrovszkij kerülettől egy kilométerre. Jelentős ukrán állások találhatók ott, és ez az egyik olyan pont, ahonnan rendszeresen lövik Donyecket.

Halálos cápatámadás Gurdakában

Egy orosz turistát támadott meg cápa az egyiptomi Gurdakában egy videófelvétel szerint. A 23 éves férfi barátnője megmenekült, a többi turista pedig elhűlve nézte, ahogy a férfit a mélybe rántja a tengeri fenevad. Az orosz híroldal, a Baza szerint Vlagyimir Popov hónapok óta az üdülőhelyen lakott apjával a tragédia előtt. A videón az is látható, hogy a férfi kétségbeesetten kiabálja: papa, papa, miközben a fenevad a mélység felé húzza. Hiába próbált meg ugyanis minden erejével a part felé úszni, a cápa még a mély vízben elkaphatta. 

A felvételen látszik, ahogy Popov küzd az életéért, és az is, ahogy a víz vörösre színeződik.

Egyre több ajtón kopogtat a NAV

Több mint 160 ezer ellenőrzést folytatott le tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ami 6,2 százalékos növekedés a 2021-es adatokhoz képest, míg a megállapított nettó adókülönbözet majdnem 200 milliárd forintot tett ki, ami 7,8 százalékos emelkedés – derül ki a hatóság 2022-es évkönyvéből. A kiadványban az adóhivatal összefoglalja az előző év ellenőrzési fókuszterületeit és tapasztalatait, amelyeket statisztikákkal is alátámaszt.

Műholdfeltételeken feltűnt egy hatalmas tábor Fehéroroszországban, valószínűleg a Wagner-csoporté

Műholdfelvételeken jól látszik, hogy egy Minszktől nagyjából 100 kilométerre lévő üres telephelyen két hét alatt több száz sátor jelent meg rendezetten egymás mellett. A telep egy használaton kívüli katonai bázis. 

Az orosz sajtóban azt közölték, hogy ezen a helyen helyezte el Alekszandr Lukasenka a lázadó Wagner-csoportot.

A június 15-én készült képeken a katonai bázis még üresen áll, majd június 30-án már több mint 300 sátor látható egymás mellett, rendezett sorokban. 

A,Small,Airplane,Flying,Through,The,Golden,Yellow,Mountains,Preparing
Fotó: Shutterstock (a kép illusztráció)

A rettegett Wagner-vezér két hetet ad az oroszoknak a jelentős vereségig

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoshadsereg vezetője bírálta, hogy az Ukrajnát támadó orosz erők elvesztettek egy falut a kelet-ukrajnai Bahmut közelében, és azt mondta, hogy a védelmi minisztérium taktikája két héten belül további kudarcokhoz fog vezetni. Arra reagált, hogy Gyenisz Pusilin, a szakadár donyecki régió Moszkva által megbízott vezetője nehéznek minősítette a katonai helyzetet Bahmutnál.

Felvételen hallható, mit mondtak utoljára a lezuhant gép magyar pilótái

Június 18-án kapott szörnyű hírt a magyar repülőstársadalom, ekkor ugyanis két rutinos magyar pilóta tengerbe zuhant Svédországban. 

A roncsot és utasait – két, 40–50 év közötti magyar állampolgárt, Dánielt és Gábort – búvárok és helikopterek segítségével találták meg.

A svéd köztévé információi szerint a gép Lengyelországból a Stockholmtól északnyugatra fekvő Dala-Jarnába tartott, de menet közben megváltoztatta útirányát, és a Stockholmtól 100 kilométerre délnyugatra lévő Skavsta nemzetközi repülőtér irányába tartott. 

 

cápa wagner nav Ukrajna orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek