Extra

Kiderült: ezekben az országokban a legjobb távmunkában dolgozni

Dánia annak ellenére végzett az élen a rangsorban, hogy náluk az egyik legdrágább a megélhetés. A dán árakat ellensúlyozza az online kapcsolat minősége, mely különösen fontos a távmunkát végzők számára, bár a skandináv ország a társadalmi befogadás és a különböző jóléti ellátások, illetve az egészségügy terén is kifejezetten jól áll.

A távmunka terjedésével egyre fontosabbá válik annak a kérdése is, hogy melyik országok azok, ahol a legjobb ezt végezni. A Nordlayer kiberbiztonsági cég is erre kereste a választ, amikor létrehozta a 2023-as Global Remote World Indexet, mely 108 országot vizsgált a szempontból.

A felmérés a kiberbiztonság, a digitális és fizikai infrastruktúra, a társadalmi biztonság és a gazdaság alapján készítette el a ranglistáját, melyet elsősorban az európai országok dominálnak, azokból is főként a skandináv országok. Ugyanakkor a kiadvány arra is felhívja a figyelmet, hogy ezekben az országokban drága az élet, így ár-érték alapon lehet, hogy a lista 6. helyén tanyázó Portugália viszi a prímet, mely a megélhetési költségek listáján csak az 56.

Busy,Serious,Business,Freelancer,Woman,Sitting,At,Desk,Holding,Sheets
Busy serious business freelancer woman sitting at desk holding sheets documents learn contract terms, reading reports statistics financial results, make telework from home office. Paperwork concept
A digitális nomádok is kedvelik a távmunkát.
Fotó: Shutterstock

Hol a legjobb távmunkát végezni?

Az első helyen Dánia áll, itt a legjobb távmunkát végezni, amelyet Hollandia, Németország, Spanyolország, Svédország, Portugália, Észtország, Litvánia, Írország és Szlovákia követ a rangsorban. Magyarország a 36. helyen áll, Ciprus és Szerbia közé ékelődött, elsősorban a társadalmi kérdések, emberi jogok miatt.

Habár a legjobb országok ezen a listán európaiak, az infrastruktúra terén Ázsia is jeleskedik, ebben a kategóriában ugyanis Szingapúr végzett az élen, Dél-Koreát és az Egyesült Arab Emírségeket megelőzve. Az európai államokat a drága internet miatt sorolták hátrébb.

A távmunkások gazdasági biztonságát ugyanakkor leginkább az angolszászok garantálják:

  • a britek, 
  • az amerikaiak, 
  • az ausztrálok vagy 
  • az új-zélandiak.

Dánia annak ellenére végzett az élen, hogy náluk az egyik legdrágább a megélhetés. Az árakat ellensúlyozza azonban az online kapcsolat minősége, mely különösen fontos a távmunkát végzők számára, bár a skandináv ország a társadalmi befogadás és a különböző jóléti ellátások, valamint az egészségügy terén is kifejezetten jól áll.

A társadalmi szempontok hozzájárultak Hollandia második helyezéséhez is, különösen az alacsony bűnözés, a személyes jogok és a befogadó társadalom. Mindezt pedig gyors és stabil digitális infrastruktúra és jó kiberbiztonsági környezet teszi teljessé.

A harmadik Németország a leginkább megfizethető internettel és a legerősebb jogrenddel rendelkezik a jelentés szerint, de jó pontokat kapott arra is, hogy mekkora biztonságot nyújt a távolból dolgozóknak. A digitális és fizikai infrastruktúra terén azonban nem szerepelt előkelő helyen.

 

távmunka Dánia megélhetés
Kapcsolódó cikkek