Extra

Meglepő fordulat történt a leggazdagabb ázsiaiak rangsorában – mutatjuk a top 5 családot

A rangsor átrendeződése főként a kínai ingatlanszektor zuhanásának tudható be. A top húsz leggazdagabb ázsiai család közt egy kontinentális kínai sem található.

A Bloomberg összeállította a leggazdagabb ázsiai családok rangsorát, amely a január 19-én aktuális állapotot tükrözi. A lista nem tartalmazza az olyan, első generációs milliárdosokat, mint például az Alibaba Group Holding-tulajdonos Jack Ma vagy az indiai Gautam Adani, valamint az olyan vagyonokat, amelyek egyetlen örökös kezében összpontosulnak.

Smart,Asian,Businessman,Talking,With,Phone,With,Building,Background,,Lifestyle
A leggazdagabb ázsiai családok közt egy szárazföldi kínai sincs.
A leggazdagabb ázsiai családok közt egy szárazföldi kínai sincs.
Fotó: Shutterstock

A legtöbb multimilliárd dolláros család ingatlanbefektetésekből szerezte a vagyonát. De mivel a kínai évek óta válságban van, a kínai gazdaság gyengülése már megérződik a gazdagok listáján is. 

Az elmúlt három évben először fordul elő, hogy egy kontinentális kínai család sem szerepel a leggazdagabb húsz ázsiai közt. 

Ezek után lássuk a top 5 leggazdagabb ázsiai családot!

1.) Ambani család

Dhirubhai Ambani 1957-ben indította el a Reliance Industries cégcsoport elődjét. Miután az alapító 2002-ben meghalt, Mukesh fia vette át az üzletet. Övé a világ legnagyobb olajfinomítója, az utóbbi években pedig a technológiai ipar, a kiskereskedelem és a zöldenergia felé nyit. A cégcsoporthoz tartozik az Ambani Jio mobiltelefon-szolgáltató is, amely India legnagyobbika. Mukesh ikergyermekei, Isha és Akash 2014-ben csatlakoztak a kiskereskedelmi és mobilszolgáltatói egységek igazgatótanácsaihoz. Kisebbik testvérük, Anant, 2022-ben vette át a zöldenergiával foglalkozó üzletág vezetését, a következő évben pedig mindhárman a Reliance Industries igazgatótanácsának tagjaivá váltak.

Az indiai család a három generációja alatt mára 107,2 milliárd dollár vagyont hozott össze.

 

2.) Hartono család

Oei Wie Gwan 1950-ben megvásárolta azt a cigarettamárkát, amelyet később átnevezett Djarumra. Az üzlet Indonézia egyik legnagyobb cigarettagyártójává nőtte ki magát, Miután Oei 1963-ban meghalt, fiai, Michael Bambang Hartonóra és Robert Budi Hartonóra, befektettek a Bank Central Asiába, ez a részesedés adja a család vagyonának nagy részét. 

Az indonéz család három generáció alatt mára 44,8 milliárd dollár vagyont hozott össze.

3.) Mistry család

A családi építőipari vállalkozást 1865-ben alapította Pallonji Mistry Indiában, amiből megalakították a Shapoorji Pallonji Groupot. A vállalatcsoportot az alapító szintén Pallonji Mistry nevű unokája vezette 2012-ig, amikor visszavonulása után Shapoor Mistry vette át a stafétát. A csoport tevékenységei közé tartozik a gépgyártás, az ingatlanépítés, az infrastruktúra-fejlesztés és a pénzügyi szolgáltatások is. A családi nagy része a Tata Sonsban, a Tata Group mögött álló holdingtársaságban van, abban, amely a Jaguar Land Rovert irányítja. A vagyonszerkezeten családi viszály hagyott nyomot, aminek következtében a Tata Sons magáncéggé vált, korlátozva ezzel Mistryék lehetőségét, hogy eladják a részesedését. Amikor a Tata Sons felajánlotta, hogy kivásárolja a családot, a két fél nem tudott megegyezni az összegben. 

Az indiai család öt generáció alatt mára 36,2 milliárd dollár vagyont hozott össze.

 

4.) Kwok család

Kwok Tak-seng élelmiszer-nagykereskedő 1972-ben megalapította a Sun Hung Kai Propertiest, amely mára Hongkong egyik legnagyobb ingatlanfejlesztőjévé és a Kwok család vagyonának alapkövévé vált. A Sun Hung Kai építi Hongkong egyik legnagyobb napenergia-termelő hálózatát, mintegy 14 600 napelemmel. A céget mára Kwok Tak-seng fiai, Thomas és Raymond, vezetik.

A hongkongi család három generáció alatt mára 32,3 milliárd dollár vagyont hozott össze.

5.) Chearavanont család

Miután Chia Ek Chor 1921-ben elmenekült a tájfun sújtotta dél-kínai falujából, bátyjával együtt Bangkokban kezdett új életet, ahol megélhetésüket vetőmagok árusításával biztosították. Az üzletet Chia legkisebb fia, Dhanin Chearavanont, majd annak fiai vették át. Az évszázad során az útszéli bódéból egy óriási, élelmiszer-, kiskereskedelmi és távközlési egységekkel rendelkező konglomerátum, a Charoen Pokphand Group nőtt ki. Dhanin unokája, Korawad 2020-ban megalapította az Amity nevű technológiai startupot, amelynek ügyfelei között a CP Group egységei is szerepelnek. A Chearavanont család ezenkívül 2 milliárd dollárt fektetett feltörekvő, délkelet-ázsiai cégekbe.

A thaiföldi család négy generáció alatt mára 31,2 milliárd dollár vagyont hozott össze.

 

milliárdos vagyon ázsiai leggazdagabb emberek
Kapcsolódó cikkek