Pénteken kezdődik a holdújév, a világ egyik legnagyobb ünnepe, amelyen a Föld lakosságának a negyede vesz részt. A hagyományos családi összejövetelekre, az ajándékvásárlásra és az ezzel járó utazási hullámra azonban a gyengélkedő kínai gazdaság sötét árnyékot vet, és a kormánynak az ünnepek alatt is azon kell dolgoznia, hogy enyhítse az ázsiai nagyhatalmat fojtogató válságot – írta a CNBC.

#CHINA-SPRING FESTIVAL-PREPARATION (CN) holdújév
A holdújév alatt sem enyhül a kínai gazdasági keserv. Fotó: AFP

A 40 napos holdújév során mintegy 480 millió kínai indul útra belföldön, vagy jön haza, hogy meglátogassa családját. A február 10-ét körülölelő időszakban a fesztiválok, a közös étkezések és a karácsonyhoz mérhető ajándékvásárlások egy óriási költekezési lázat indítanak el a kínai gazdaságban, a fieszta az előrejelzések szerint a koronavírus-járvány alatti kemény korlátozások után most először fogja meghaladni a 2019-es szintet.

2023-ban a holdújév alatt a turizmus 376 milliárd jüant – közel 53 milliárd dollárt – termelt Kínában, a közgazdászok pedig ennek körülbelül a kétszeresére számítanak az idén.

Az átmeneti felpörgés  azonban nem enyhíti a feszültséget Pekingben, ahol a kínai kormány az ünnepek alatt is a gazdaság megmentésén fáradozik.

Egy nappal a fesztivál kezdete előtt, csütörtökön a kínai pénzintézetek új utasítást kaptak: sürgősen támogatást kell nyújtaniuk az ország ingatlanszektorának, amelynek a válsága évek óta lefelé húzza az ázsiai gazdaságot, és nem szabad visszavonniuk a finanszírozást olyan projektektől, amelyek nehézségekkel küzdenek.

A felszólítás nem sokkal azután érkezett a kormánytól, hogy a kínai jegybank 2021 óta a legnagyobb mértékben csökkentette a hitelezők kötelező készpénztartalékait, hogy felkészítse az iparágat az ingatlanfejlesztők finanszírozási problémáinak az enyhítésére.

A teljes magyar államadósságot kitevő pénzzel segítené Kína a bajba jutott ingatlanszektort

A kínai fejlesztők adóssággondjai befejezetlen házakat és kifizetetlen beszállítókat eredményeztek, ami megingatta a fogyasztói bizalmat a világ második legnagyobb gazdaságában. A szektor válságát Peking sem hagyhatja figyelmen kívül.

A szektor hatalmas adósságállománnyal és készpénzhiánnyal küzd, ami az elmúlt években több nagy fejlesztő csődjéhez vezetett, Peking pedig kétségbeesetten dolgozik azon, hogy megakadályozza a teljes rendszer összeomlását.

A pénzügyi ágazatnak a felelőssége, hogy teljes erejével támogassa az ingatlanszektort, az erre épülő befektetések és ellátási láncok ugyanis az egész országot behálózzák, és még a legkisebb problémák is milliókat érinthetnek

– figyelmeztetett Hsziao Jüancsi, a kínai Nemzeti Pénzügyi Szabályozó Hatóság igazgatóhelyettese csütörtökön Pekingben tartott sajtótájékoztatóján. Kína ingatlanproblémái ráadásul a helyi önkormányzatok pénzügyeivel is szorosan összefonódnak, így a projektek bedőlése a kormányt is veszélyezteti.

(FILES) This photo taken on June 15, 2023 shows the headquarters of China's developer Country Garden Holdings in Foshan, in China's southern Guangdong province. Debt-saddled Chinese property giant Country Garden said on October 10, 2023 that it did not expect to meet all of its offshore payment obligations in time as it battles to avoid default. (Photo by AFP) / China OUT
A szektor összeomlásának az ország egyik legnagyobb fejlesztője, a Country Garden is áldozatul esett.
Fotó: AFP

Az azután került válságba, hogy a kínai kormány 2020-ban szigorú kampányt indított a fejlesztők adósságtól való nagymértékű függősége ellen, ami azonban pánikhoz vezetett a szektoron belül. A visszaesés százmilliók ingatlanbefektetéseit érintette, csökkentette a lakossági fogyasztást, és a gazdasági növekedést is lelassította.

Nagyobb támogatást kell nyújtanunk a meglévő hitelek meghosszabbításával, a visszafizetési szabályok kiigazításával és új hitelek biztosításával. A nehéz helyzetben lévő projektek prioritást élveznek

– tette hozzá Hsziao. A csütörtöki közlemény szerint Peking most visszatérne a 2020 előtti rendszerbe, és a stabilitás érdekében átmenetileg szemet hunyna a további adósságnövekedés felett.

A kormány szerint azonban ez csak egy átmeneti helyzet lesz, és a pénzintézetek támogatása mellett az ingatlanfejlesztőktől elvárják a szigorú kockázatcsökkentést és a hosszú távú törlesztési tervek kidolgozását.

Emellett a Lakásügyi és Város-vidék Fejlesztési Minisztérium pénteken tartott megbeszélésén hivatalosan is kijelölték, hogy a bankoknak és a fejlesztőknek a finanszírozást elsősorban a szegényebb és vidéki régiókban található projektekre kell összpontosítaniuk, hogy ezzel az önkormányzatok problémáin is enyhíteni tudjanak.

Az Apple holdújévi akciókkal igyekszik visszaszerezni a kínai fogyasztókat

Az Apple a Huawei és a Xiaomi révén egyenrangú versenytársakat kapott, miközben a cég helyi értékesítését állami korlátozások nehezítik. A vállalat újabb akciókkal igyekszik felpörgetni az eladásokat.