Extra

Ennyi volt, eltiltották a gyerekeket a TikToktól, az Instagramtól és a Facebooktól

Szigorította Florida a közösségi média használatát. A 14-15 évesek már csak szülői engedéllyel használhatják a Facebookot, a TikTokot, az Instagramot, a Snapchatet és társaikat, míg a 14 aluli gyerekek egyáltalán nem regisztrálhatnak fel ezekre a felületekre.

Ron DeSantis kedden aláírta azt a törvényt, amely korlátozza a 16 éven aluli gyerekek közösségimédia-használatát. A floridai kormányzó szerint döntése segíti a szülőket abban, hogy nagyobb védelmet adhassanak a gyermekeknek a közösségi média sokrétű káros hatása ellen.

Group,Of,Kids,Using,Smartphones,During,Lesson,In,School.,Girls
Megtiltották a TikTokot és az Instagramot a gyerekeknek Floridában.
Közösségi oldalak nélkül maradnak  a floridai gyerekek / Fotó: Shutterstock

A Meta magától is szabott korhatárt a hozzá tartozó Facebooknál, Instagramnál és Snapchatnél, ezekre a felületekre csak a legalább 13 évesek regisztrálhatnak. A TikTok felhasználástól függően 13, illetve 14 évet szabott meg belépési korhatárként világszerte, ám Floridának mindez nem elég.  A januártól hatályos törvény értelmében

a 14-15 évesek már csak szülői engedéllyel használhatják a Facebookot, a TikTokot, az Instagramot, a Snapchatet és társaikat, míg a 14 aluli gyerekek egyáltalán nem regisztrálhatnak ezeken a felületeken.

Ez azt jelenti, hogy központilag megszüntetik a fiókjukat a gyermekeknek és azoknak a tiniknek, akik nem kapnak engedélyt a szülőktől, de már használnak ilyen felületet. Esetükben még az sem jelent kibúvót, hogy más életkort adnak meg az oldalon, mivel 

ha a közösségi médium algoritmusa azt állapítja meg a kedvelt tartalmak alapján, hogy a felhasználó korhatár alatti, akkor bizony ugyanúgy törlik a felhasználói fiókot.

A nagyobbak esetében a gondozó bármikor visszavonhatja a hozzájárulását és kérheti a gyereke fiókjának törlését a közösségi oldaltól. A törvény nem vonatkozik azokra a felületekre, amelyek csak közvetlen üzenetküldési szolgáltatásokat nyújtanak, azaz ahol a kommunikációban részt vevő felek egyértelműen beazonosíthatók, így a chatek és az e-mailek mindenkinek elérhetőek maradnak.

Mivel jár, ha a gyerek mégis regisztrálhatott fiókot egy közösségi oldalon?

A jogszabály a szankciók alanyául a vállalatokat teszi meg. Ha olyan is hozzáfér ezek szolgáltatásához, akit ettől a törvény eltilt, akkor a közösségi médium kap bírságot, szabálysértésenként legfeljebb 50 ezer dollárt, a gyermek gondozója pedig akár 10 ezer dollár kártérítést is követelhet az engedékeny cégtől – adta hírül a Mashable.

 

Instagram gyerek tiltás TikTok közösségi média
Kapcsolódó cikkek