Közélet

Megtilthatják a 16 éven aluliaknak a közösségi média használatát Floridában

Ron DeSantis kormányzó asztalára került az a törvényjavaslat, amely betiltaná a közösségi média használatát a 16 évnél fiatalabbak esetében. A floridai törvényhozás már megszavazta a javaslatot, a hatálybalépéshez csak a kormányzó aláírása kell. Sokak szerint a törvény sértené az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítését. Ron DeSantis is beszélt arról, hogy a gyerekek online jelenlétét a szülőknek kell felügyelniük, és nem a hatóságoknak.

Elfogadta a floridai törvényhozás csütörtökön azt a törvényjavaslatot, mely a 16 év alattiaknak megtiltja a közösségimédia-használatot. A törvény hatálybalépéséhez a kormányzó aláírása szükséges. A törvényjavaslat mellett Florida állam szenátusában 23-an szavaztak, 14-en pedig ellene. Ugyanazon a napon az állam képviselőházában is elfogadták, 108 igen és hét nem szavazattal.

Three girls with their mobile phonethree girls strumming on their mobile phone
Megtilthatják a 16 éven aluliaknak a közösségi média használatát Floridában.
Fotó: Getty Images

Az országszerte számos vitát kiváltó javaslat támogatói a közösségi oldalak fiatalokra gyakorolt káros hatásaival érveltek. A javaslatot benyújtó republikánus szenátor, Erin Grall kiemelte, hogy olyan tech cégekről van szó, amelyek a gyerekek manipulálása érdekében függőséget okozó eszközöket is készek bevetni.

Több szenátor azonban úgy vélte, elsősorban a szülők, és nem a hatóságok dolga figyelemmel kísérni a gyerekek online tevékenységét, és a szülők beleszólási jogát hangoztatta csütörtöki sajtótájékoztatóján Florida állam kormányzója, az ugyancsak republikánus Ron DeSantis is.

A kormányzó – akinek egyébként még aláírásával hitelesítenie kell a törvényt ahhoz, hogy hatályba lépjen – januárban már emlékeztetett, hogy több hasonló kezdeményezést a bíróságok már megakadályoztak.

Ron DeSantis betiltotta Floridában a kiskorúakon végzett nemátalakító műtéteket

Az LMBTQ-kérdéseket szélesebb körben meghatározó jogszabályokat emelt törvényerőre a floridai kormányzó. Ron DeSantis közölte, hogy állama a józan ész bástyájaként áll az Egyesült Államokban.

A törvényjavaslat más ellenzői azt hangoztatták, hogy megsérti az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítését, mely a szólás- és sajtószabadságról rendelkezik.

Ha a törvény hatályba lép, a közösségi oldalak felelőssége lesz a 16 éven aluliak regisztrálásának megakadályozása, valamint a 16 év alattiak már meglévő fiókjainak eltávolítása.

A legtöbb közösségi oldal csak a 13 év alattiak regisztrációját tiltja, ám ezt a szabályt világszerte nagyon sokan kijátsszák, mivel a regisztrációnál beírt adatokat gyakorlatilag senki nem ellenőrzi.

Tavaly a szövetségi bíróság megsemmisítette Arkansas állam azon törvényét, amely szülői engedélyhez kötötte volna a kiskorúak közösségimédia-használatát.

 

függőség Ron DeSantis gyerekek Florida közösségi média
Kapcsolódó cikkek