Extra

Megunták a régebbi videókártyákat a játékosok

A Steam statisztikái alapján a játékosok lecserélik a régebbi grafikus kártyákat, és áttérnek az Nvidia RTX 3000-es szériájára. A legfrissebb, legerősebb és legdrágábbnak számító RTX 4000-es kártyák is terjednek, de az árazás miatt egyelőre kevésbé népszerűek.

A több mint három éves RTX 3060 videókártya 6,9 százalékkal a legnépszerűbb a játékosok körében – derül ki a Steam legfrissebb, márciusi hardver- és szoftverfelméréséből. A Steam minden hónapban közli a hardverekről szóló statisztikákat, és bár nem minden gamer használja a platformot és a digitális áruházat, messze a legnépszerűbbnek és legnagyobbnak számít, így jól jelzi a trendeket.

Varna,,Bulgaria,,January,11,,2021.,Palit,Nvidia,Geforce,Rtx,3060
A jó ár-érték arányú RTX 3060 a legnépszerűbb / Fotó: Shutterstock

A második helyen 4,1 százalékkal az öt éves RTX 2060 áll, míg a harmadik 4,07 százalékkal a mintegy négyéves Nvidia GTX 1650. Utóbbi sokáig volt a legkedveltebb a játékosok körében, ami gazdasági okokkal magyarázható: az eszköz ugyanis jóval olcsóbb, mint a legújabb kártyák, Magyarországon 65 ezer forint alatt beszerezhető újonnan.

Az első tíz helyen valóságos matuzsálemek is előfordulnak, például a 2016 augusztusa óta megrendelhető GTX 1060 a hatodik helyen 3,7 százalékkal. Az évekkel ezelőtt rendkívül népszerű és erős GPU kikopása eltarthat még egy ideig, bár a részesedése egyre jobban csökken, mivel már csak használtan lehet hozzájutni.

Az RTX jóval 3060 felfutása nem meglepő: a videókártya olcsóbb a csúcskategóriához képest – Magyarországon 110 és 130 ezer forint között – vásárolható meg, ráadásul a használata nem igényel sok kompromisszumot. A GPU erősebb verziója, az RTX 3060 Ti a negyedik, míg az RTX 3070 az ötödik legnépszerűbb. A legújabb és legdrágább RTX 4000-es kártyák is egyre jobban terjednek.

Az RTX 4060 például 2,6 százalékkal már a nyolcadik legkedveltebb. 

Azonban a VGA borsós ára – hazánkban 220 és 290 ezer forint között – miatt egyelőre kevésbé népszerűek az RTX 3000-es szériához képest. A Steam statisztikáiból megtudhatunk más érdekességeket is: a felhasználóik több mint kétharmada Intel processzort használ, és csak a maradék a rivális AMD-t, míg a videókártyák terén az Nvidia megoldásait 78 százalék választotta. Az is kiderült, hogy a Windows 11 egyre népszerűbb, bár a többség (54,4 százalék) még mindig a Windows 10-et használja.

Mi a videókártya?

A videókártya (más néven grafikus kártya, VGA, sokszor GPU) a PC és a laptop megjelenítésért felelős fő alkotórésze. Feladata, hogy a számítógép által küldött képi információkat feldolgozza, és a monitor számára értelmezhető analóg jelekké alakítsa. Leegyszerűsítve: ennek az eszköznek köszönhetjük, hogy a képernyőn látható valami. 

Gyakran lehet találkozni az integrált és a dedikált grafikus kártyákkal. Az előbbi az alaplapon található, az utóbbi egy különálló egység. A dedikált jóval erősebb és drágább az integráltnál, alapvetően játékok futtatásához, kriptobányászathoz és a grafikusok munkájához szükséges. Egyszerűbb feladatokhoz (böngészés, filmnézés) elég az integrált videókártyával felszerelt laptop és PC.

Valódi aranybánya a mikrotranzakció a videójátékokban: itt van, ki kaszált a legnagyobbat rajta

A játékon belüli vásárlások közel két évtizedes múltra tekintenek vissza, közutálat tárgyából az iparági átlaggá váltak. A kiadók pedig nem véletlenül kaptak rá a mikrotranzakciók használatára: ezeken keresztül soha korábban nem látott bevételre tudnak szert tenni, arról nem is beszélve, hogy folyamatos tőkebeáramlást biztosítanak az érintett cégeknek.

 

 

GPU NVIDIA RTX 3060 videókártya Steam
Kapcsolódó cikkek