Magyar gazdaság

Manfred Weberék minden követ megmozgatnak, hogy Magyarország ne kapja meg a neki járó uniós pénzeket

Négy nagy európai parlamenti frakció írt alá közös levelet, amelyben felszólítják az Európai Bizottságot, hogy ne fizessék ki Magyarországnak a neki járó uniós forrásokat. A testület hamarosan 10 milliárd eurót fizethet ki Magyarországnak, de Manfred Weber és társai mindent megtesznek, hogy ezt megakadályozzák. Szerintük az Orbán-kormány zsarolja az Európai Uniót.

Az Európai Parlament legnagyobb frakciói közösen akadályoznák meg, hogy Magyarország megkapja a neki járó uniós forrásokat. Az Európai Néppárt, a szocialisták és a demokraták, a Renew Europe vezetői közös levélben szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy ne engedjen az Orbán-kormány kérésének, és ne fizesse ki Magyarországnak az eurómilliárdokat.

CSU delegates' meeting for the European elections
Fotó: Daniel Karmann / AFP

Több uniós képviselő korábban arról beszélt, hogy 

Magyarország teljesítette a számára előírt jogállamisági követelményeket, és az a 10 milliárd euró, amelyet hamarosan megadhatnak Budapestnek, nincs összefüggésben Orbán Viktor politikai igazgatójának korábbi szavaival 

írta a Politico.

Orbán Balázs a Bloombergnek nyilatkozva elmondta, hogy Magyarország felhagy az Ukrajnának szánt támogatások vétójával, ha megkapja a neki járó nagyjából 30 milliárd eurót. A négy nagy európai parlamenti párt ebből arra következtetett, hogy a magyar kormány alkuba bocsátja a szavazatát az ukrajnai segélyekkel kapcsolatban.

Nem szabad engedni ennek a zsarolásnak, mivel Magyarország nem teljesítette a Brüsszellel szemben vállalt kötelezettségeit

– írta a levélben Manfred Weber, Terry Reintke, Stéphane Séjourné és Iratxe García. Az uniós képviselők a magyar bírói függetlenségben vélt hiányosságok orvoslását sürgetnék. Az EU elvárja Magyarországtól az Országos Bírói Tanács megerősítését, azonban a testület tagjainak megválasztása nem fog befejeződni január közepéig – írták Manfred Weberék. Szerintük addig nem szabad Magyarországnak megadni a kért pénzeket, ameddig a testület kormánytól való függetlensége nincs biztosítva.

Egyelőre nem láthatjuk, hogy az Országos Bírói Tanács független lesz-e. Ameddig ez nem bizonyosodik be, addig nem lehet engedni a magyar kormány követeléseinek

– áll a levélben. A négy frakció képviselői a magyar szuverenitásvédelmi törvényt is kifogásolták, ami szerintük tovább sértené a jogállamiságot.

Erős kijelentéseket tett a kormányfő előbb egy interjúban, majd a parlamentben

A miniszterelnök interjút adott: beszélt Ukrajna uniós csatlakozásáról, a Zelenszkij-találkozóról, Ursula von der Leyenről, a szuverenitásvédelemről és Szoboszlai Dominikról is. Ezt követően Orbán Viktor az Országgyűlésben az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről című határozati javaslat vitájában is megszólalt: Ukrajna gyors felvétele az unióba beláthatatlan következményekkel járna, nem szolgálná sem Magyarország, sem az EU érdekeit – jelentette ki. A kormányfő, aki a parlamentben egy nappal a sorsdöntő uniós csúcs előtt beszélt, hangsúlyozta, nem időszerű a háborúban álló ország csatlakozási tárgyalásainak megkezdése, mivel pontos területe és lakossága sem ismert, ahogy azt sem lehet tudni, hogy az Oroszországhoz csatolt területek része lennének-e az uniónak. 

 

 

európai parlament Budapest Európai Bizottság Manfred Weber Magyarország
Kapcsolódó cikkek