Friss hírek

Tövig nyomta a gázpedált a forint az uniós majd az amerikai bombahírre - cikkünk frissült

Az a szerda esti uniós közlemény pörgette fel a forint árfolyamát, amely szerint alapos vizsgálat és a magyar kormánnyal folytatott számos konzultáció után az Európai Bizottság most már úgy ítéli meg, hogy a bírói függetlenség nem csorbul, így teljesült a pénzek kifizetésének feltétele, és legfeljebb 10,2 milliárd euró kiutalható.

Nagyjából egy fél óra alatt hatalmas fordulat játszódott le az euró-forint árfolyamban szerda kora este, miután az Európai Bizottság közölte, hogy a kohéziós politikai finanszírozás egy részét nem tartják vissza tovább, így Magyarország elkezdheti igényelni legfeljebb mintegy 10,2 milliárd euró kiutalásait.

Coins,Hungarian,Currency,-forint,,Close-up.,In,The,Background,Banknotes,Of
A kedvező hír nyomán kilőtt a forint kurzusa. Fotó: Shutterstock

Míg fél hat körül még közel 382 forintot kellett adni az euróért, 6 óra után néhány perccel már csupán 379,8 forintot kóstált a közösségi deviza egysége.

Hasonló folyamat zajlott le az amerikai dollár kurzusában is, a zöldhasú árfolyama 354 forint környékéről 351,7 forintig zuhant.

A közlemény szerint még 2022 decemberében született bizottsági döntés arról, hogy az értékelés szerint több aggály, többek közt a bírói függetlenség sérelme miatt Magyarország nem teljesítette a kohéziós pénzek kiutalásának feltételeit. Alapos vizsgálat és a magyar kormánnyal folytatott számos konzultáció után az Európai Bizottság most már úgy ítéli meg, hogy a bírói függetlenség nem csorbul, így teljesült a pénzek kifizetésének feltétele, és legfeljebb 10,2 milliárd euró kiutalható.

A feltételnek azonban tartósan kell teljesülnie, ezért a bizottság szorosan és folyamatosan figyelemmel követi a magyar intézkedések kivitelezését, és ha bármely ponton úgy látja, hogy a kifizetési feltétel mégsem teljesül, akkor ismét a pénzek visszatartása mellett dönthet – folytatódik a közlemény.

Késő este aztán ismét meglódult a forint az amerikai jegybank döntését követően, amely változatlanul hagyta az alapkamatot, 2024-re pedig 3 kamatcsökkentést prognosztizált. Ezt követően az euró már csak 379 forintot, míg a dollár 348,3 forintot ért.

 

forint Európai Bizottság Magyarország euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek