BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Úri luxussá vált a Valentin-napi csokoládéajándékozás

Belgiumban sok csokoládégyártó inkább bezár az év egyik legfogalmasabb hetén, mert már nem tudja a költségeit a fogyasztókra hárítani. A csokoládépiaci vihar a Valentin-napi ajándékozást is igazi próbatétellé teszi.

A Valentin-napi csokoládék Belgiumban eddig mindig azt mutatták, hogy milyen heves a szerelem, most már azonban arról is árulkodnak, hogy milyen mély valakinek a zsebe – írja az AP amerikai hírügynökség.

Valentin-nap FRANCE-VALENTINE S DAY ILLUSTRATION
Komoly anyagi próbatétellé vált a Valentin-napi csokoládévásárlás Belgiumban is / Fotó: Hans Lucas via AFP

Mivel a kakaóbab ára soha nem látott rekordokat döntöget az árupiacon, a lángoló érzelmeket kifejező ajándék a korábbiakhoz képest egyre húzósabb anyagi teherré válik. Bár az igaz szerelem állhatatos, a csokoládé alapvető összetevőjének, a kakaónak az áráról ez nem mondható el, sőt az utóbbi időben kifejezetten csapodár viselkedést tanúsít.

Kakaóbab híján nincs Valentin-napi csokoládé sem

A kakaó áremelkedése immár 2 -2,5 éve hihetetlenül látványos

– mondta az AP-nek Philippe de Selliers, a Leonidas csokoládégyártó cég és a belga Choprabisco csokoládé szövetség vezetője.

Ma már nehéz elképzelni, de a bab tonnája 2022 nyarán még kevesebbe került, mint 2000 dollár. Aztán tavaly év elején indult meg a robbanásszerű áremelkedés, és a karácsonyi szezonban jóval 12 000 dollár felett tetőzött, azóta pedig 10 000 dollár körül mozog.

Soha nem látott árakat látunk. Az elmúlt 50 évben soha nem voltak ilyen magasak

– csatlakozik a beszélgetéshez Bart Van Besien, az Oxfam méltányos kereskedelemmel foglalkozó csoportjának tanácsadója. A hatás pedig jól érzékelhető a csokoládéiról híres Belgiumban, ahol 280 csokoládégyártó cég működik.

Dominque Persoone, a híres Chocolate Line márka tulajdonosa még mindig rengeteg őrölni való babot tart a bruges-i műhelyében, de roppant szerencsésnek tartja magát, hiszen saját tulajdonú kakaóültetvénye van Mexikóban.

Sok olyan kollégám van, akik tényleg bajban vannak, mert az ár túl magas. Ha nincsenek jó kapcsolataid, akkor egyszerűen nem szállítanak többé

– árulja el.

Néhányan egyszerűen bezártak Valentin-nap előtt, és inkább kihagyják az év egyik legforgalmasabb időszakát, remélve, hogy a húsvéti nyuszi már jobb híreket hoz. Sok csokoládékészítő pedig nem tudja a szokásos haszonkulcsát érvényesíteni, mivel egyszerűen képtelenség a magas kakaóárakból adódó összes többletköltséget a vásárlókra hárítani.

Persoone úgy véli, csokoládéi ára csak az elmúlt évben 20 százalékkal emelkedett, míg de Selliers szerint ez nincs kőbe vésve, nagyon nagy mértékben függ a termelőtől.

Tökéletes csokoládépiaci vihar

A kakaó ugrásszerű drágulását egy olyan tökéletes vihar okozta, amely 

  • az éghajlatváltozásból, 
  • a növények megbetegedéséből, 
  • az árupiaci spekulációkból, 
  • a gazdák nyomorúságos helyzetéből és 
  • a világszerte végbemenő társadalmi felemelkedésből 

állt össze.

„A termelés visszaesése közvetlenül az éghajlatváltozással függ össze” – emeli ki Van Besien, aki a nyugat-afrikai csapadékos és aszályos időjárás arányának változását okolja, amely megbetegítette az érzékeny fákat a kulcsfontosságú termőterületeken.

The Chocolate Museum in Brussels
Fotó: Anadolu via AFP

Persoone hozzáfűzi, hogy az Egyenlítő körüli viszonylag keskeny földsávban, ahol a fák elvileg jól fejlődhetnének, megnőtt az éjszakai és a nappali hőmérséklet közti különbség. A növények megbetegedésével súlyosbítva pedig ez megint csak gyenge terméseredményekhez vezetett.

Ezzel egyidejűleg világszerte rengetegen emelkedtek ki a szegénységből, megjelent például egy óriási kínai középosztály, amely szintén vásárolni kezdte a finomságokat.

Tovább fokozta a piaci anomáliákat, hogy a megelőző időszakban a kakaóbab évekig tartó árzuhanása elűzte a gazdákat a földekről, hogy a városokban keressenek jobb jövőt, ezért beszűkült a termelés.

„A kakaó 60 százaléka Elefántcsontpartról és Ghánából származik, és az ottani gazdáknak jobb megélhetést kellene biztosítani. Ez rendkívül fontos – veszi át a szót de Selliers, akivel Persoone is egyetért, nem fizettünk tisztességes árat a gazdáknak, és részben a korábbi szűkmarkúság miatt szöknek az egekbe az árak jelenleg – mondja.

Olyan törvényeket kellene hozni, amelyek a termelési költség alatti kakaóvásárlást illegálissá teszik

– hangsúlyozzák, miközben reményüket fejezik, hogy a kakaóbab ára jelentősen visszaesik és tartósan megállapodhat 5-6000 dollár között.

„Addig is, az áremelkedés ellenére nem szabad, hogy a csokoládé túl keserű szájízt hagyjon maga után. Ez egy olyan kis luxus, amit a legtöbb ember azért még mindig megengedhet magának. Remélem, ez így is marad”

– fejezte be a beszélgetést Persoone.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.