Ausztriában, Portugáliában és Skóciában is kimutatták a koronavírus omikron variánsát 

közölték az érintett országok egészségügyi hatóságai hétfőn.

Az osztrák Tirol tartományban olyan személynél azonosították a fertőzést, aki nemrégiben járt Dél-Afrikában közölte a bécsi kormány hétfőn.

Most már rendelkezünk a szükséges eredményekkel ahhoz, hogy megerősíthessük, hogy a szombaton észlelt gyanús eset a B.1.1.529-es változat, az omikron variáns

tájékoztatott az egészségügyi minisztérium.

Ausztria már pénteken lezárta határait számos dél-afrikai országból érkező utazó előtt.

Fotó: Christian Bruna / MTI/EPA

Portugália hétfőn 13 esetben igazolta a koronavírus omikron változatát. Valamennyi diagnosztizált eset a lisszaboni Belenenses SAD labdarúgóklub játékosaihoz és munkatársaihoz köthető, 

miután az egyik játékos nemrégiben tért vissza Dél-Afrikából számolt be a helyi egészségügyi hatóság.  

Az új vírusvariánst, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint valószínűleg világszerte terjed, a Belenenses szombati, Benfica elleni Primeira Liga-mérkőzése után regisztrálták. A mérkőzés úgy kezdődött, hogy csak kilenc Belenenses-játékos volt a pályán, mert a többiek karanténba vonultak. A félidő után csak heten tértek vissza a pályára. A mérkőzést két perccel a második félidő után félbeszakították, amikor a Benfica már 7-0-ra vezetett.

A klub szóvivője elmondta, hogy 44 játékos és a személyzet, köztük ő maga is, otthon izolálta magát, és várja a tesztek megismétlését. 

Két-három játékosnak és két-három alkalmazottnak vannak tünetei, de semmi komoly, a többiek tünetmentesek

tette hozzá.

Több omikron variánssal fertőzöttet szűrtek ki Skóciában is, néhányuknak nem volt köze külföldi utazásokhoz 

közölte a skót kormány hétfőn.

A tájékoztatás szerint a hat újabb fertőzött mindegyikének kapcsolatait felkutatják, hogy megállapítsák a vírus eredetét. Négy esetet találtak Lanarkshire területén, kettőt pedig Glasgow nagy részén. Ezzel kilencre emelkedett az omikron változattal fertőzöttek száma.

John Swinney skót miniszterelnök-helyettes szerint az esetek egy részének nem volt köze Afrikába utazó emberekhez. Úgy vélekedett, hogy ez nyilvánvalóan további kihívásokat jelent az omikron terjedésének megállításához.  

Az omikron variáns három másik esetét már kimutatták Angliában, Nottingham városában (Közép-Anglia), Chelmsfordban (Kelet-London) és egy olyan személynél, aki Londonba utazott, de azóta elhagyta Nagy-Britanniát.

Magyarországon még nem mutatták ki az omikron variánst — közölte a Magyar Nemzet megkeresésére az NNK sajtóhivatala.

Hűti a kedélyeket az orvos, aki először észlelte az omikron variánst

Dr. Angelique Coetzee, a Dél-afrikai Orvosi Kamara elnöke a BBC-nek elmondta, hogy november 18-a körül kezdett szokatlan, a delta változat által okozottaktól eltérő tünetekkel jelentkező betegeket látni.

Tulajdonképpen egy 33 év körüli férfi pácienssel kezdődött, aki azt mondta, az elmúlt napokban rendkívül fáradt volt, és fájt a teste, meg egy kicsit a feje is

– nyilatkozta.

Nagybányai rögbicsapat maradt Afrikában az új vírusvariáns miatt

A román kormány a Tarom légitársaságtól bérelt különgépet indított útnak hétfő hajnalban Dél-Afrikába, hogy az ott rekedt román állampolgárokat hazaszállítsa, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt. Eddig 39 román állampolgár kért konzuli segítséget, közülük 31-en a román bajnok nagybányai rögbicsapat tagjai, akik nemzetközi tornán vettek részt.