Alexander De Croo belga miniszterelnök kész megfontolni, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltást Belgiumban. Az elnök egy lapnyilatkozatában mindenekelőtt azt hangsúlyozta: jobb meggyőzni az embereket, mint erőltetni a beoltást.

Amikor azonban azt látjuk, hogy az intenzív osztályokon ötször annyi a be nem oltott ember, mint a beoltott, nem kerülhetjük el a kérdést

fogalmazott.

A miniszterelnök november végén még azt mondta: a belga kormány nem akarja kötelezővé tenni a védőoltást a teljes lakosság számára. Friss nyilatkozatában a miniszterelnök viszont már azt közölte, hogy a belga kormány célja a teljes lakosság beoltása.

A belga miniszterelnök az oltás felvételekor; Fotó: POOL STEPHANIE LECOCQ / AFP

A cél egyértelmű: mindenkit be kell oltanunk. Ha a kötelező védőoltás ehhez hozzájárulhat, készen állok arra, hogy fontolóra vegyem

– mondta. Hozzátette: a koronavírus elleni kötelező oltásról a kormány nem dönthet egyedül, ahhoz parlamenti szavazás szükséges.

De Croo közölte azt is, hogy a koronavírus elleni küzdelem belgiumi stratégiája megváltozott. A korábbi cél az újabb hullámok elkerülése volt. Most az, hogy a hullámgörbéket a lehető leglaposabban tudják tartani részletezte.

Nézzünk szembe a tényekkel, nem az omikron okozta járványhullám lesz az utolsó. A vírus a következő években tovább szaporodhat, ezért meg kell tanulnunk együtt élni vele

tette hozzá a belga miniszterelnök.

A koronavírus omikron változata jelenleg a fertőzések 60 százalékáért felelős Belgiumban. 

Itt a lista: ezekben az országokban kötelező az oltás

A kormányok világszerte ösztönzik a védőoltás felvételét, és egyre több helyen kötelezik is. A gyermekeknek például Costa Ricán 5 év, Litvániában 12 felett rendelték el az oltást, az időseknek Csehországban, Görögországban, Malajziában és Oroszországban kötelező a vakcina.