A brit Országos Egészségügyi Szolgálat (National Health Service – NHS) útmutatása szerint a koronavírus-fertőzés főbb tünetei továbbra is a láz, a köhögés, illetve a szaglás és ízlelés megváltozása, elvesztése – írja a BBC.

Fotó: Shutterstock

Tim Spector a londoni King’s College genetikai epidemiológusa, aki a világ legnagyobb folyamatban lévő Covid-tanulmányát vezeti, azt mondta, hogy az Egyesült Királyságban több embert kellene rávenni arra, hogy maradjon otthon és izolálja el magát, amennyiben a megfázáshoz hasonló tüneteket észlel magán.

Heteken belül kész az első omikron-specifikus vakcina

Az amerikai Novavax már év elején kezdené az új variáns ellen is hatékony oltóanyag gyártását és forgalmazását.

A tünetek dokumentálására Spector kifejlesztette a Zoe nevű okostelefon-alkalmazást, amelyen keresztül a felhasználók naplót vezethetnek a tüneteikről, tesztjeikről, valamint oltásaikról. Az applikációt többmilliónyian használják.

A jelenlegi becslések szerint minden negyedik megfázásos tüneteket produkáló ember fertőződött meg koronavírussal

– mondta hétfő reggel Spector a Times Radiónak.

„Arra biztatjuk azokat az embereket, akik nem érzik jól magukat – folyik az orruk, fáj a fejük vagy a torkuk –, hogy ne mozduljanak ki otthonról, ne menjenek dolgozni, végezzék a munkájukat otthonról. Lehet, hogy épp enyhe lefolyású Covid-fertőzésen esnek át, ami áttörte a szervezetben az oltóanyag által felállított védelmet”  – tette hozzá.