Engedélyezte sürgősséggel csütörtökön az Egyesült Államok gyógyszerfelügyeleti szerve (FDA) a Merck gyógyszergyár koronavírus elleni tablettáját, amelyet elsősorban magas kockázatnak kitett felnőtteknek szánnak. Az FDA előző nap a Pfizer hasonló gyógyszerének használatát engedélyezte. 

„Az engedély révén újabb eszköz jelent meg a Covid-19 gyógyításában, szájon át bevehető tabletta formájában” – közölte Patrizia Cavazzoni, a FDA gyógyszerkutatási részlegének igazgatója.

Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államokon és Kanadán kívül MSD néven ismert gyógyszergyár tablettáját a tünetek megjelenése utáni öt napon belül lehet szedni, és 30 százalékkal csökkenti a kórházi ápolás szükségességének, illetve a halálozásnak a kockázatát a sérülékeny lakosság – többek között az idősek, az elhízásban vagy szívbetegségekben szenvedők – körében. 

A szerdán engedélyezett Pfizer-készítmény, a Paxlovid esetében ez az arány 90 százalék az elsődleges kutatások szerint. 

A molnupiravirt, amelyet a Merck a Ridgeback Biotherapeutics céggel közösen fejlesztett ki, nyolc adagban kell bevenni öt napon át. A szer a vírus genomjába hatolva mutációkat idéz elő, így korlátozza a vírus szaporodását. 

Közleményében az FDA hangsúlyozta, hogy a két kezelés és a védőoltás egymást kiegészítik, továbbra is a vakcina a fő eszköz a Covid-19-világjárvány elleni harcban. 

A két szerrel kapcsolatos klinikai kísérletek során nem állapítottak meg nagyobb kockázatokat, a Merck készítménye azonban több aggodalmat váltott ki. Az amerikai gyógyszerügynökség csak a 18 év felettiek számára engedélyezte a Merck gyógyszerét, mert befolyással lehet a csontok és a porcok fejlődésére. Nem javasolják várandós nők esetében sem a magzatot érintő esetleges kockázatok miatt, de az orvosok figyelmen kívül hagyhatják ezt az ellenjavallatot, ha a szer előnyei magasabbak a hátrányainál. 

Az Egyesült Államok 3,1 millió kezeléshez elegendő Merck- és 10 millió kezeléshez szükséges Pfizer-tablettát vásárolt.