Az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalása szerint a négyhavonta beadott ismétlő oltások gyengíthetik az emberek immunreakcióját

– írja az Index a Bloomberg tudósítása alapján.

A szakértők szerint több időt kellene hagyni az országoknak az egyes oltások között, és elsősorban a téli időszakra kellene azokat időzíteni, hasonlóan az évente beadott, influenza elleni védőoltásokhoz.

A javaslat éppen akkor érkezett, amikor 

több állam is azt fontolgatja, hogy az omikron-variáns okozta következő hullámot egy negyedik oltás beadásával próbálja meg lassítani. 

Izrael az első állam, ahol hivatalosan elrendelték a negyedik oltás beadását a 60 éven felülieknek.

Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség vakcinastratégiájáért felelős egyik vezetője azt mondta, hogy 

egyszer, talán kétszer be lehet adni az ismétlő oltást, de a végtelenségig ez nem folytatható. 

Inkább arra kellene koncentrálnunk, hogy miként lehet a világjárványt egyre inkább országonként, helyi szinten kezelni.

Fotó: KATERYNA KON / Science Photo Library via AFP

Az EMA friss közlésében azt is kiemelte: a rendelkezésre álló vakcinák hatékonyak az omikron variánssal szemben.

Mindeközben a spanyolok például szimpla influenzajárvánnyá minősítenék a koronavírust, a Fülöp-szigeteken viszont bebörtönzés jár a kijárási tilalmat megszegő oltatlanoknak, az Egyesült Államokban pedig teljesen összeomlott az egészségügy

Az emlékeztető oltás erős védettsége mindössze 10 hétig tart az omikron ellen, ezért olyan szakvélemények is vannak, amelyek szerint évente akár több oltásra is szükség lehet.

Magyarországon a nemzetközi tapasztalatok alapján hoznak majd döntést a negyedik oltásról. Itthon egyelőre még a harmadik oltás felvétele téma, amelyet viszont erősen ajánlanak.