BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szimpla influenzajárvánnyá minősítenék a spanyolok a koronavírust

A hírt a spanyol miniszterelnök, Pedro Sánchez jelentette be.

A spanyol kormány már hetek óta azon dolgozik, hogy a Covid-19 és az omikron variáns kezelését fokozatosan a hagyományos influenzák esetében alkalmazott eljárás szerint kezdjék végezni. 

Madrid a kezdeményezést már EU-szinten is felvetette – írja az Infostart.

A hírt a spanyol miniszterelnök, Pedro Sánchez jelentette be. Érvelésében kifejtette, hogy a koronavírusjárvány Spanyolországban új szakaszba lépett az oltások és egyéb kezelési módok általánossá válásával, valamint az új variánsok immár sokkal kevésbé végzetes megjelenésével, és elérkezett az idő 

az eddigi, tömegekre nézve halálos veszélyt jelentő járványt mind inkább a hagyományosabb, fertőzéses légúti megbetegedések mintájára kezelni.

Fotó: AFP

A miniszterelnök közölte: míg a Covid első hulláma idején Spanyolországban a halálozási ráta még 13 százalékos volt, addig az omikron variáns már csak a fertőzöttek egy százalékánál idézett elő végzetes szövődményt. A spanyol szakértők szerint az omikron januárban tetőzhet az országban, ami után operatív módon is napirendre lehet tűzni egy járványkezelési „stratégiaváltást”.

A hír kapcsán a brüsszeli Euractiv megjegyezte, hogy Spanyolországban az elmúlt hónapokban széles körű társadalmi vita folyt a járványra válaszul született bezárkózás társadalmi és gazdasági költségeiről.

Kimutatták, hogy ebben az időszakban statisztikailag többen haltak meg öngyilkosság, mint halálos fertőzés miatt.

Az elemzők emlékeztetnek arra is, hogy a teljes átoltottság Spanyolországban a 12 éven felüli lakosságnál közelít a 90 százalékhoz.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.