Vezető tory politikusok sürgetik Boris Johnson lemondását, miután a brit miniszterelnök elismerte, hogy a lezárások idején részt vett egy partin, írja a BBC.

A miniszterelnök bocsánatot kért azért, hogy korábban tagadta a Downing Street kertjében 2020-ban tartott eseményen való részvételét, és azt mondta, megérti a közfelháborodást is.

Fotó: WIKTOR SZYMANOWICZ

A kabinet tagjai, köztük Dominic Raab miniszterelnök-helyettes is Johnson mellé álltak.

Douglas Ross skót tory vezető, valamint William Wragg, Caroline Nokes és Roger Gale parlamenti képviselők azonban távozásra szólították fel.

Ross azt mondta, bonyolult beszélgetést folytatott Johnsonnal, miután a miniszterelnök szerdán bocsánatot kért az alsóházban.

Ő a miniszterelnök, az ő kormánya hozta ezeket a szabályokat, és felelősségre kell vonni a tetteiért

– mondta.

Közölte azt is, hogy levelet fog írni a toryk vezetőválasztását is szervező 1922-es bizottságnak, hogy jelezze: megrendült a bizalma a kormányfőben.

Ha még 53 hátsó padsorokban ülő konzervatív képviselő tesz hasonlóképpen, vagyis küld levelet a bizottságnak, akkor megindulhat a verseny a párt elnökségéért.

Eközben folytatódik a Downing Street-i parti eseményeinek kivizsgálása, amelynek eredményeit állítólag hamarosan közzéteszik. Caroline Nokes konzervatív képviselő, az egyik alsóházi bizottság elnöke azonban azt mondta, a miniszterelnöknek már most le kellene mondania, mert árt a konzervatív márkának a pozícióban maradása. „Vagy most megy, vagy három év múlva, az általános választásokon” – vélekedett.

Természetesen nem csak a toryk kifogásolják Johnson viselkedését: Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője szerint a miniszterelnök magyarázata az történtekkel kapcsolatban „annyira nevetséges, hogy valójában sértő a brit közvélemény számára”, és felszólította Johnsont, hogy mondjon le.

A kabinet miniszterei azonban Johnson védelmére keltek, köztük Raab, Nadhim Zahawi oktatási miniszter és Michael Gove vidékfejlesztésért felelős miniszter is, aki szerint fontos megvárni az eseménnyel kapcsolatos vizsgálatok lezárását.

Liz Truss külügyminiszter és Rishi Sunak pénzügyminiszter – mindketten Johnson lehetséges utódai a pártelnöki poszton – szerda este támogatásukról biztosították a miniszterelnököt.

A YouGov által a The Times számára készített közvélemény-kutatás szerint, amelyet még Johnson bocsánatkérése előtt végeztek, a Munkáspárt 10 ponttal veri a torykat – ez a párt legnagyobb előnye 2013 decembere óta.