Két hongkongi vírusszakértő szerint a koronavírus szempontjából különösen veszélyeztetett embereknek két arcmaszk viselését kellene fontolóra venniük, hogy megóvják magukat az omikron változattól, írja a Bloomberg.

Fotó: BERTHA WANG / AFP

A magyarázat szerint a gyakran elég laza sebészeti maszk fölött viselt szövetmaszk elfedheti a sebészeti maszk által nem takart részeket is. Minderről David Hui, a Hongkongi Kínai Egyetem professzora, a kormány tudományos bizottságának tagja beszélt. Az eljárást a különösen veszélyeztetett csoportoknak, a járvány gócpontjainál tartózkodóknak és a tömegközlekedési eszközökön utazóknak ajánlotta.

Yuen Kwok-Yung, egy neves mikrobiológus a helyi rádiónak elmondta, a krónikus betegségben szenvedők vagy azok, akik nem kaphatnak koronavírus elleni vakcinát, valamint a magas kockázatnak kitett dolgozók, például a repülőtéri alkalmazottak, szintén megfontolhatnák a kettős maszkolást.

A tanácsot azért adták, mert a gyanú szerint az omikron különböző rendezvényeken terjedhetett el, ahol az emberek már maszkot viseltek. Hongkongban két hete részleges zárlat van érvényben: az edzőtermek, mozik, általános iskolák és óvodák zárva tartanak, miután az omikron terjedésének több tucat gócpontját azonosították.