A csütörtökön orosz invázióval elkezdődő ukrajnai háború kapcsán a magyar kormány fontosnak tartotta, hogy a lakosság megismerje hivatalos álláspontját, ezért csütörtök délutántól kezdődően minden állampolgárnak e-mail üzenetben elküldte azt.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ azzal kezdte üzenetét, hogy Magyarország közvetlen szomszédságában sajnos a legrosszabb forgatókönyv következett be: egy háború, amelyet még a legnagyobb országok diplomáciai erőfeszítései sem tudtak megakadályozni.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az üzenet szerint a jelenlegi helyzetben az a legfontosabb, hogy a magyar emberek biztonsága garantálva legyen.

Aggódunk Ukrajnáért, kiállunk Ukrajna területi integritása mellett, de a háború nem megoldás. Alapvető érdekünk, hogy Magyarország kimaradjon a háborús konfliktusból.

A kormányzat ismételte kihangsúlyozta, hony nem támogat semmi olyan álláspontot, hogy Magyarország katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajna területére. Szintén nem fog támogatni olyan lépéseket, amelyek az ország gázellátását veszélyeztetik.

Magyarország az és a tagjaként támogatja a béke helyreállítására irányuló közös erőfeszítéseket.

A kommüniké azzal zárul, hogy a Magyar Honvédség felkészült a határvédelmi és humanitárius feladatokra, és a nagykövetségünk minden segítséget megad az Ukrajnában tartózkodó magyaroknak.