A hároméves ciprusi kisfiúnak súlyos szívelégtelensége van, sürgősen műtétre szorul. Mivel Ciprus nem rendelkezik egy ilyen műtét elvégzéséhez szükséges felszereléssel és orvosi kapacitással, a helyi egészségügyi minisztériumnak sikerült megszerveznie, hogy a beavatkozást egy németországi klinika végezze el. Azonban itt kezdődtek a problémák – írta meg az Új Szó.

Az indulás előtti napon a német kórház tájékoztatta a ciprusi hatóságokat, hogy a műtét mégnem lehetséges, mivel a kisgyermek szülei nem voltak beoltva. Bár a műtés sürgősségére tekintettel az a kompromisszumos javaslat született arról, hogy egy megfelelő oltásokkal rendelkező gyám elkísérheti a fiút Németországba, a család ezt visszautasította.

Fotó: Shutterstock

A ciprusi egészségügyi tárca illetékesei alternatív megoldást próbáltak keresni, de sem az Egyesült Királyságban, sem Izraelben nem jártak sikerrel. Mindkét helyen ragaszkodtak ahhoz, hogy a kisfiúnak oltott kísérője legyen.

Ugyan a szülők a német kórház elutasítása után egyből felvették az oltást, a második dózis beadására már nincs idő, mert a fiú műtétjét a lehető leghamarabb el kellett végezni.

Ha tudtam volna, beoltattam volna magam. De nem tartom helyénvalónak, hogy az egészséges embereket beoltják

– nyilatkozta a beteg gyermek édesapja.

A ciprusi minisztérium közleménye szerint ők jóval korábban tájékoztatták a családot az oltás szükségességéről.

Végül Görögországban nyújtott segítő kezet, ahol találtak olyan kórházat, amely elvállalta a kisfiú műtétjét úgy is, hogy az őt elkísérő szülők nem voltak teljesen beoltva.