Ezek az orosz-ukrán háború legfontosabb keddi eseményei

  • Zelenszkij meghosszabbítja a hadiállapotot
  • Újra van áram Csernobilban
  • Abramovics visszatért Moszkvába
  • Újabb újságíró sérült meg Ukrajnában
  • Európai kormányfők látogatnak Kijevbe kedden
  • Továbbra sem érintik az energiaellátást az újabb szankciók
  • Dnyipro reptere használhatatlanná vált
  • Két napos kijárási tilalmat vezetnek be az ukrán fővárosban
  • Kiosztotta a NATO-t Zelenszkij
  • Oroszország fizetésképtelenné válhat a jelek szerint
  • Az amerikai elnök ellen vezetett be szankciókat Oroszország
  • Amerika 13,6 milliárd dolláros katonai és humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának

 

Meghalt két amerikai újságíró Kijev közelében

21:55 Meghalt a Fox News amerikai hírtelevízió két újságírója, amikor a gépkocsijukra lőttek Kijev közelében kedden. Egy velük utazó harmadik újságíró megsebesült, közölte a televízió.

Közel harmincezer embert sikerült kimenekíteni

21:20 Mintegy 29 ezer embernek sikerült kedden humanitárius folyosókon keresztül elmenekülnie az ostromlott ukrán városokból, közölte az ukrán elnöki tanácsadó a BBC beszámolója szerint.

Szerdán folytatódnak a béketárgyalások

21:07 Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója ismét Twitteren üzent, és azt írta, nehéz a tárgyalási folyamat, de az alapvető ellentétek dacára lát lehetőséget a kompromisszumra.

A Fehér Ház is megerősítette: Biden részt vesz az EU-csúcson

20:55 Joe Biden amerikai elnök a jövő héten Európába utazik, hogy személyesen tárgyaljon az európai vezetőkkel az Ukrajna elleni orosz invázióról, jelentette be kedden Jen Psaki fehér házi szóvivő. Az amerikai elnök március 24-én részt vesz a brüsszeli székhelyén tartott rendkívüli csúcstalálkozón, majd vendégként megjelenik az Európai Tanács március 24-25-én esedékes ülésén, közölte a szóvivő. A Fehér Ház röviddel azelőtt jelentette be az elnök európai utazását, hogy Biden kedden aláírt egy törvényt egy Ukrajnának szánt újabb 13,6 milliárd dolláros katonai és humanitárius támogatásról.

Ukrajnába hívta Ferenc pápát Klicskó

20:15 Felkérte Ferenc pápát Kijev polgármestere, Vitalij Klicskó, hogy a jelenlegi körülmények ellenére látogasson el az ukrán fővárosba, mivel a jelenléte lehetővé teszi emberéletek megmentését és a béke megteremtését.  Amennyiben a látogatás nem lehetséges, a polgármester élő vagy felvett videofelvételt javasolt, amelyen a pápán kívül megszólalna Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.

Twitteren jelentkezett be Kijevből a lengyel miniszterelnök

19:05 Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Twitteren jelentkezett be Kijevből. Azt írta, az EU támogatja Ukrajnát.

Joe Biden is Belgiumba utazik a közelgő EU-csúcsra

18:30 Joe Biden amerikai elnök is részt vesz a jövő heti, március 24-i brüsszeli EU-csúcstalálkozón, írja a The Guardian egy meg nem nevezett uniós tisztviselőre hivatkozva.  

Vonattal tartanak Kijev felé a közép-európai politikusok

17:55 Röviddel este 6 óra előtt még nem érkezett híradás arról, megérkezett-e Kijevbe a lengyel kormányfő és helyettese, valamint a cseh és a szlovén miniszterelnök. Korábban találgatás volt arról, hogyan juthatnak át a háborúban álló országon, majd arról érkeztek hírek, hogy vonattal utaznak, és már átlépték az ukrán határt.

Kilép az Európa Tanácsból Oroszország

17:10 Oroszország kilép az Európa Tanácsból – jelentette be Pjotr Tolsztoj, az orosz parlament alsóházának alelnöke kedden. Közölte, Oroszország saját akaratából, megfontolt döntés eredményeként lép ki az Európa Tanácsból, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter erről szóló levelét pedig már átadták a szervezet főtitkárának. Leonyid Szluckij, az orosz alsóház külügyi bizottságának elnöke közölte, hogy Oroszország fel fogja mondani az Emberi Jogok Európai Egyezményét

Zelenszkij: egyértelmű, hogy Ukrajna nem lesz tagja a NATO-nak

17:01 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy véli, hogy Ukrajna a NATO „nyitott ajtók” politikája ellenére sem lesz az észak-atlanti szövetség tagja. Szerinte ezt az ukrán emberek is kezdik megérteni.

Biden elleni szankciókat jelentett be az orosz külügyminisztérium

16:15 Oroszország szankciókat vezetett be Joe Biden amerikai elnökkel szemben – közölte az orosz külügyminisztérium a BBC tudósítása szerint. A megszorítások más magas rangú amerikai tisztségviselőket is érintenek.

Újraindultak a tárgyalások

15:00 Kedden délután újraindultak a tárgyalások Ukrajna és Oroszország között. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója Twitteren adott ízelítőt a megbeszélés várható témáiból, amelyek: 

  • általános szabályozási kérdések,
  • tűzszünet,
  • csapatok kivonása az ország területéről.

Senki sem tudja, hogy jutnak el Fialáék Kijevbe

14:15 A BBC is csak találgatja, hogy jut el a három kormányfő az ostromlott ukrán fővárosba, de egyre inkább úgy tűnik, nem hivatalos EU-delegációról van szó, inkább magánakció zajlik. 

Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnának

13:51 Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnának, ezért nem ment Kijevbe Orbán Viktor miniszterelnök. Mint ismert: Szlovénia, Lengyelország és Csehország kormányfői kedden Kijevben találkoznak Zelenszkij ukrán elnökkel. Az Origo úgy tudja: a három ország Ukrajnának szánt fegyverszállítmányainak részleteit beszélik meg. 

Oroszország 150 milliárd dolláros csőd felé tart

13:15 Súlyos árat fizethet Oroszország a háborúért: szerdán egy 117 millió dolláros kamatfizetés esedékes. Az állam nem fér hozzá devizatartaléka feléhez, rubelben viszont nem fizethet ennek a kötvénynek a tulajdonosai felé. A részletekről itt olvashat. 

Zelenszkij kiosztotta a NATO-t

12:49 Videón keresztül szólalt fel Volodomir Zelenszkij ukrán elnök egy londoni rendezvényen, ahol Boris Johnson brit kormányfő a balti országok vezetőivel találkozott. Zelenszkij kiemelte: aggasztja, hogy a NATO még mindig nem rendelt el légtérzárat Ukrajna felett. „Sokan mondják, hogy állítólag kitörhet a harmadik világháború, ha a NATO elrendeli az ukrán légtérzárat. Mégsem tesz senki semmit és az oroszok így tovább bombázhatnak lakóházakat, kórházakat és iskolákat” – mondta az ukrán elnök a BBC tudósítása szerint. 

Elmenekült Oroszországból egy ismert Kreml-párti tévés

12:29 Lilija Gildejeva Putyin egyik kedvenc műsorvezetője volt, az orosz elnök többször is kitüntette, most mégis elmenekült Oroszországból. 

Súlyos szankciókat kapott Oroszország

11:41 Gyakorlatilag a Szovjetunióban látott életszínvonalra üti vissza az EU új szankciós csomagja Oroszországot. A részletekről itt olvashat. 

Kirúgták az orosz repülési főnököt

11:12 Képtelen volt új alkatrészeket szerezni, ráadásul még bírálta is Kínát az ügy miatt Vlaerij Kudinov, az orosz repülésügyi felügyelet egyik vezetője, ezért azonnali hatállyal kirúgták állásából. 

Teljesen lezárják Kijevet 35 órára

10:33 Teljes kijárási tilalmat rendelt el Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere az ukrán fővárosban. A rendelet ma este 20 órától lép életbe és egészen március 17-e reggelig tart. Az utcákon csak speciális engedéllyel lehet közlekedni. 

Dnyipro repterét lőtték az oroszok

10:27 Gyakorlatilag használhatatlanná vált Dnyipro civil reptere, miután több rakétatalálat érte a kifutópályát és a terminált is. A hírt a helyi ukrán kormányzó, Valentin Reznicsenko jelentette be kedden. 

Bányászok rekedhettek a mélyben

9:59 Mintegy háromszáz bányász nem tud a felszínre jönni a szakadár „Donyecki Népköztársaságban” lévő egyik bányából az ukrán fegyveres erők támadása miatt – közölte a terület szén-és energiaügyi minisztériuma kedden. 

Továbbra is jöhet az orosz gáz

9:50 Elfogadták Brüsszelben az újabb, immár hatodik szankciós csomagot, de az orosz energiaszállítás továbbra sem került bele. Szijjártó Péter külügyminiszter ismertette a részleteket. 

Befuccsolt az orosz haditerv

9:08 Befuccsolt az orosz haditerv a brit külügyi államtitkár, James Clerverly szerint. A politikus a BBC adásában beszélt arról, hogy egyszerűen nem működik az oroszok haditerve Ukrajnában, véleménye szerint ezért sűrűsödnek a civil épületek elleni támadások. „Azt hitték, hogy könnyű dolguk lesz és pár nap alatt elsöprik az ukrán ellenállást. Tévedtek és ez egyre jobban frusztrálja Putyint” – mondta Cleverly. 

Két civil halt meg Kijevben

9:04 Két ember meghalt, amikor rakétatámadás ért egy több emeletes lakóházat Kijevben. A hatóságoknak 35 embert sikerült kimenteniük a sérült épületből. 

Váratlanul Kijevbe utazik egy európai delegáció

8:50 Kijevbe látogat váratlanul kedden Petr Fiala cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Janez Jansa szlovén miniszterelnök. A hírt a cseh kormányfő jelentette be reggel a Twitter-oldalán. A társasággal tart még Jaroslav Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes is. 

Kijevben kedden is erős robbanások hallatszottak

8:00 Legalább három erős robbanást hallottak kedd reggel az AFP francia hírügynökség újságírói az ukrán főváros, Kijev központjában, de eredetüket nem lehetett azonnal tudni.

Eltűnt az orosz adást megzavaró tüntető

7:58 Senki sem tudja, hol lehet az az orosz újságíró, aki háborúellenes táblával zavart meg egy állami híradót. Ügyvédei sehol sem találják. 

Újabb újságírót ért támadás Ukrajnában

7:35 A Fox News brit tudósítója, Benjamin Hall sérült meg a harcokban. Állapotáról egyelőre keveset tudni. 

Abramovics ismét Moszkvában

7:00 Hazatért Moszkvába Roman Abramovics orosz oligarcha. A nyugati szankciókkal sújtott üzletember hétfőn még Izraelben volt. 

Helyreállt a csernobili áramellátás

6:16 A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség bejelentette, hogy az ukrán hatóságok arról tájékoztatták: helyreállt a külső áramellátás az üzemen kívüli csernobili atomerőműnél. Az ellátás előző nap szakadt meg, az ukrán hatóságok az orosz erőket vádolták a nagyfeszültségű vezeték megrongálásával. Az erőműnél az áramszünet veszélyezteti a nukleáris hulladékot tároló létesítmény hűtőrendszerét is.

Johnson szerint fájni fog az orosz energia lekapcsolása

6:02 Boris Johnson brit miniszterelnök szerint fájdalmas folyamat lesz az orosz energiahordozókkal szembeni nyugati függés felszámolása, de ezt mindegyik országnak meg kell tennie, mert csak így lehet megállítani Vlagyimir Putyin orosz elnök agresszióját.

Zelenszkij meghosszabbítja a hadiállapotot

6:00 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök benyújtotta a parlamentnek hétfőn este azt a törvénytervezetet, amelynek révén az országban egy hónappal meghosszabbíthatják a jelenleg március 24-ig érvényes hadiállapotot, amelyet február 24-én, az Ukrajna ellen indított orosz támadás napján hirdettek ki - közölte honlapján az államfő. Zelenszkij egyben arra is felszólította az orosz csapatokat, hogy adják meg magukat, 

A Kreml nem zárja ki, hogy átvegye az irányítást az ukrán városok felett

A háború hétfői eseményeinek legfontosabb eseményeiről itt olvashat.