Továbbra sem halkulnak a szirénák Ukrajna-szerte. A brit védelmi minisztérium jelentése szerint az orosz erők felhagytak a Kijev elfoglalására irányuló tervekkel, helyette kettőzött erővel koncentrálnak Ukrajna keleti részére – írja a Reuters. Folytatódtak az orosz támadások Donyeckben és Luhanszkban, valamint a több szempontból is kulcsfontosságú kikötőváros, Mariupol ostroma.

A jelentések szerint az ukrán csapatok több orosz támadást is visszavertek Kelet-Ukrajnában, orosz tankokat és tüzérségi felszerelést semmisített meg. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, hogy ez a hét kulcsfontosságú lesz a háború szempontjából.

A Reuters információi szerint

Oroszország több tízezer katonával készül a következő offenzívára. Zelenszkij szerint az orosz erők addig nem állnak meg, amíg arra nem kényszerítik őket.

Ukrajna 44 milliós lakosságának mintegy negyede kényszerült elhagyni otthonát a harcok miatt, számos város romokban hever, több ezer ember megsérült, vagy meghalt, közük számos civil.

Fotó: GENYA SAVILOV / AFP

Az ukrán sajtó hétfőre virradóra erős robbanásokról adott hírt az északkeleti Harkiv és a déli fekvésű Mikolajiv térségéből. „Az orosz hadsereg továbbra is a kelet-ukrajnai minimáltervének megvalósításán dolgozik” – közölte hétfőre virradóra Hanna Maljar, az ukrán védelmi miniszter helyettese. A védelmi tisztségviselő, akit az UNIAN ukrán hírügynökség idézett beszélt arról is, hogy a kijevi vezetés időközben folytatja a mozgósítást és az újoncok kiképzését.

Az ukrán vezérkar azzal számol, hogy az orosz csapatok hamarosan újabb offenzívát indítanak Kelet-Ukrajna teljes elfoglalása érdekében. Ehhez jelenleg Oroszországból újabb alakulatok érkeznek és feltöltik a leharcolt egységeket. A támadások súlypontjai várhatóan Harkiv és Szlovjanszk lesznek.

Ramzan Kadirov csecsen vezető hétfőre virradóra Telegram-oldalán újabb orosz offenzívát jelentett be nemcsak az ostromlott Mariupol kikötőjének elfoglalására, de Kijev és más ukrán városok ellen is. „Először teljesen felszabadítjuk Luhanszkot és Donyecket... aztán bevesszük Kijevet és a többi várost is” – hangoztatta Kadirov, akinek alakulatai az orosz csapatok oldalán harcolnak Ukrajnában.

Moszkvában találkozik Putyinnal az osztrák kancellár

Karl Nehammer hétfőn azért utazik az orosz fővárosba, hogy elősegítse a párbeszédet a háborús felek között.

USA: India „tegye le” az orosz olajat

Az Egyesült Államok világossá tette, hogy nem szeretné, ha India növelje oroszországi energiaimportját – közölte a Fehér Ház Joe Biden amerikai elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök hétfői találkozója előtt. Bár az USA nem szeretné teljesen elzárni Indiát az orosz energiától, de nem szeretné, ha India felgyorsítaná az energiaimportot, mivel ezzel „mentőövet” nyújt a nyugati szankciók által sújtott Oroszországnak.

India 13 millió hordó kőolajat vásárolt Oroszországtól Ukrajna február végi megtámadás óta. A Reuters adatai szerint a tavalyi év egészére vetítve 16 millió hordónyi orosz olaj csordogált Indiába.

A Quad-országok (Négyoldalú Biztonsági Párbeszéd) közül egyedül India tartózkodott az Oroszország elleni szankcióktól, és megpróbálta egyensúlyban tartani a kapcsolatot a Nyugattal, a Kremllel, illetve a többi Quad-országgal (Egyesült Államok, Japán és Ausztrália).

Fotó: DIPTENDU DUTTA / AFP

India továbbra is főként Oroszországból szerzi be védelmi felszereléseinek nagyobb részét, de az elmúlt évtizedben növelte a megrendeléseit az Egyesült Államokból. Elemzők szerint az orosz szállítmányok olcsóbbak, ráadásul létfontosságúak, mivel a szomszédban Kína rohamtempóban fegyverkezik.

Zelenszkij: Oroszország Ukrajna-politikája hibás, de nem ismerik el

Oroszország nem képes elismerni Ukrajna-politikájának hibáit – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóüzenetében.

„Félnek annak elismerésétől, hogy évtizedeken át helytelen álláspontot képviseltek és hatalmas forrásokat költöttek olyan emberi nullák támogatására, akiket az ukrán–orosz barátság jövendőbeli hőseivé akartak tenni” – hangoztatta Zelenszkij.

Mint mondta, Moszkva próbálkozása, hogy saját embereit juttassa hatalomra Ukrajnában, nem működött. Mert ezek a személyek „csak abban voltak gyakorlottak, hogy saját zsebeikbe tömjék az Oroszországból kapott pénzt” – fogalmazott Zelenszkij, aki szerint a hibák eltussolására újabb hibákat követtek el, s a politikai eszközök hiányában Moszkva végül a háború megindítása mellett döntött.

Zelenszkij szerint Oroszország mindenben Ukrajnát hibáztatja. Hozzátette, hogy eljön a nap, amikor Oroszországnak el kell ismernie az igazságot.

Fotó: LEON KLEIN / AFP

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az amerikai NBC hírtelevízió műsorában arról beszélt, hogy stratégiai hiba volt Franciaország és Németország részéről, hogy ellenezték 2008-ban Ukrajna csatlakozását. Mint mondta, ennek most látja kárát hazája. „Ha NATO-tagok lennénk, ez a háború nem történt volna meg” – hangsúlyozta Kuleba.

Az ukrán külügyminiszter egyben azzal vádolta Németországot, hogy nem támogatja kellőképpen Ukrajnát, mert szerinte még mindig védelmi és támadó fegyverek kategóriáiban gondolkozik a fegyverzet tekintetében. Hozzátette, hogy Ukrajna sokkal erősebb helyzetben volna most, ha Berlin nem pazarolt volna annyi időt erre a különbségtételre.

Kuleba szerint Kijev tisztességes alkut ajánl a NATO-nak, illetve a nyugati országoknak. „Megadtok nekünk mindent, amire szükségünk van. Mi pedig harcolni fogunk, hogy nektek ne kelljen, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök egyszer úgy dönt, hogy tesztelni fogja az észak-atlanti szerződés ötös cikkelyét megtámadva az egyik NATO-tagállamot” – mondta az ukrán diplomácia vezetője az észak-atlanti szervezet alapokmányának 5. cikkelyére utalva, amely kimondja, hogy ha valamelyik tagállamot támadás éri, azt a NATO egésze elleni támadásnak tekintik. Az említett cikkely hatálya azonban nem terjed ki a nem NATO-tagállam Ukrajnára.

„Ukrajna megnyerte a Kijevért folytatott csatát. Most egy másik ütközet közeleg, a Donbaszért folytatott csata” – fűzte hozzá Kuleba.

A The Times hétfői számában arról cikkez, hogy Svédország és Finnország már a nyáron készek lennének belépni a NATO-ba. A brit lapnak nyilatkozó amerikai tisztségviselők szerint a két észak-európai állam NATO csatlakozása az észak-atlanti szövetség utóbbi hetekben tartott külügyminiszteri tanácskozásain „beszédtéma volt”. Az üléseken Finnország és Svédország is képviseltette magát. A The Times forrásaira hivatkozva arról ír, hogy Oroszország azzal, hogy bevonult Ukrajnába, „hatalmas stratégiai hibát követett el”.

Saját gyártású tarackkal segítenék a szlovákok Ukrajnát

A pozsonyi védelmi tárca vezetője a hétvégén arról beszélt, eladnának az ukránoknak két szlovák gyártmányú önjáró tarackágyút.

Újabb tömegsírt találtak egy Kijev megyei faluban

Újabb tömegsírt találtak az ukrán fővárostól, Kijevtől nyugatra fekvő Buzova faluban – jelentette be Tarasz Gyidics helyi polgármester egy vasárnapi tévéműsorban.

A településvezető szavai szerint több tucat megkínzott ember holtteste hevert egy benzinkút mellett ásott gödörben. Még nem tudta megmondani, hány halottat találtak, a tömegsír feltárása folyamatban van. Hozzátette, hogy az orosz csapatoktól felszabadított területen több tucat felgyújtott személyautót is találtak, bennük utasok holttestével. Egy szemtanú, akinek sikerült elmenekülnie, elmondta, hogy az orosz katonák addig lőttek rá, amíg a gépkocsija ki nem gyulladt.