Oroszország hivatalos figyelmeztetést küldött az Egyesült Államokba, és annak szövetségeihez, hogy ne szállítsanak fegyvereket Ukrajnának – írja a BBC . A kétoldala diplomáciai jegyzék – amelyet a washingtoni orosz nagykövetség juttatott el az Egyesült Államok külügyminisztériumához – arra figyelmeztet, hogy az USA és a a fegyverszállításokkal csak „olajat önt a tűzre”, aminek „beláthatatlan következményei lehetnek”.

Az üzenetet kedden küldték ki, amikor kiszivárgott az Ukrajnának szánt új katonai segélycsomag hír. Néhány órával később pedig Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta az Ukrajnának szánt 800 millió dolláros katonai csomagot.

Egy magasrangú amerikai tisztviselő szerint a figyelmeztetés azt mutatja, hogy az Ukrajnának nyújtott katonai segítség hatásosnak bizonyult az oroszok elleni harcban.

A legújabb fegyverszállítmány egy része várhatóan a napokban megérkezik Ukrajnába. A háború kezdete óta az Egyesült Államok 3 milliárd dollárnyi katonai segítséget nyújtott Ukrajnának.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Ukrán rakéták küldték a tengerfenékre a Moszkvát

Amerikai tisztviselők megerősítették, hogy két Neptun típusú ukrán rakéta becsapódása süllyesztette el a orosz hadsereg Moszkva nevű hadihajóját. Oroszország korábban a fedélzeten keletkezett tűzzel magyarázta a rakétacirkáló elsüllyedését.

A Moszkva légvédelmi stratégiai szempontból az orosz hadsereg kulcsfontosságú zászlóshajója volt. A Kreml szerint a hajó 510 fős legénységét biztonságban evakuálták. Ugyanakkor Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadójának beszámolója szerint Anton Kuprin kapitány meghalt a fedélzeten keletkezett robbanás következtében.

Kijevet és Lvivet is robbanások rázták meg

Újabb robbanások rázták meg Kijevet szombaton – közölte a város polgármestere. Vitalij Klicsko azt mondta: a robbanások a város szélén elhelyezkedő Darnickij negyedben történtek.

A nyugat-ukrajnai Lvivben is robbanásokra ébredt a lakosság. Makszim Kozickij kormányzó Telegramon küldött üzenetében arról számolt be, hogy 5.46 és 7.02 között történt légitámadás. Arról nem osztott meg információkat, hogy hol és mit ért találat, csupán annyit, hogy az ukrán légvédelem jól működik.

Fotó: AFP

Háromezer ukrán katona halt meg

Az orosz invázió kezdete óta 3 ezer ukrán katona veszítette életét, és több mint 10 ezer sérült meg a harcokban – közölte Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök emellett egy orosz nukleáris támadás veszélyeire is felhívta a figyelmet a CNN-nek adott interjújában.