Közélet

Cserben hagyja az orosz légierő saját katonáit, emiatt is akadozik az invázió

Noha februárban még úgy tűnt, néhány nap alatt kivívható a légi fölény Ukrajnában, immár lassan négy hónap sem volt elég ehhez.

Továbbra is a Donbaszra helyeződik a fő hangsúly az Ukrajnában dúló háborúban. Noha az orosz hadsereg már jelentős számbeli fölényben van a térségben, és több ponton is előre tudtak nyomulni a hétvégén, egyelőre nem sikerült jelentős áttörést elérniük. Ennek pedig a brit védelmi minisztérium jelentése szerint az egyik legfőbb oka az orosz légierő impotenciája. 

Eredetileg ugyanis, az invázió februári megindításakor – a nyugati szakértők szerint is – az volt várható, hogy Oroszország néhány nap alatt megtöri az ukrán légierőt és teljesen uralma alá vonja a légteret. Erre viszont azóta sem került sor, vagyis csaknem négy hónapja képtelenek legyőzni az oroszok az ukrán vadászgépeket. Ennek pedig a földi egységek isszák meg a levét. 

Újabb csapatösszevonás Szeverodonyecknél, minden tartalékosát beveti Oroszország

Nem tudni, meddig tudnak kitartani az ukrán védők.

Az orosz katonák előrenyomulása ugyanis megoldhatatlan légi támogatás nélkül. Az ukrán ellátási vonalakat alig támadják a levegőből – a földről indított rakétatámadások kivételével –, a frontvonaltól távol pedig szinte egyáltalán nem csapnak le az orosz bombázók. 

Russia Ukraine Military Operation Fighter Jets
Fotó: Sputnik via AFP

A brit védelmi minisztérium szerint ugyan az orosz légierő rendelkezik a legmodernebb felszereléssel, így olyan vadászgépekkel is, amelyek könnyen felveszik a versenyt például az amerikaiakkal, de ehhez nincs megfelelő embererő. Az orosz pilóták ugyanis alulképzettek. Természetesen az is lehetséges, hogy az orosz vezetés nem akar drága repülőgépeket veszíteni, ám ez nehezen magyarázható azzal, hogy közben a szárazföldi egységeknél viszont óriási veszteségeket könyvelnek el, mind emberek, mind haditechnika tekintetében. Többek között a gyenge légi támogatás miatt is. 

 

 

 

 

 

Oroszország Ukrajna háború légierő
Kapcsolódó cikkek