Olekszandr Uszik ukrán ökölvívó világbajnok képeket osztott meg az oroszoktól visszaszerzett családi háza mellől – írta meg a CNN. Ez az első alkalom, hogy a sportoló az otthonából, a hírhedtté vált Bucsával szomszédos településről, Vorzelből jelentkezett be a közösségi médiában. A kedden közzétett fotókon Uszik a ház mellett áll egy ukrán zászlóval. Az Instagram-sztoriján egy Vorzelt jelölő helycímkét is elhelyezett. 

Oleksandr Usyk
Fotó: Counterpunch Boxing News, Youtube

Még áprilisban az ICTV hírportál osztott meg Twitteren egy bejegyzést, amelyben Uszik feleségének, Jekatyerina Usziknak az Instagram-sztorija szerepelt. A képen az otthonuk feldúlt hátsó udvara látszódott, illetve ukránul ez a felirat:

Engem is utolért az orosz világ. Fenevadak! Ezek az állatok mindent tönkretettek!

Olekszandr Uszik még augusztusban adott interjút a The Guardiannek és arról beszélt, hogy 

orosz katonák betörtek a házába és felforgatták az otthonát.

 Hozzátette, hogy azóta már elkezdték újjáépíteni a házat.

Uszik augusztus 20-án Szaúd-Arábiában másodszor is legyőzte Anthony Joshua brit ökölvívót. Ezzel megőrizte WBA, IBF, WBO és IBO nehézsúlyú bajnoki címét. Az Instagram-bejegyzése szerint augusztus 29-én tért haza Ukrajnába.

Miután február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát, Uszik azonnal haza utazott és csatlakozott az egyik régiós védelmi zászlóaljhoz.

Ha meg karnak ölni engem, vagy a közeli hozzátartozóimat, akkor nincs választásom, harcolnom kell. Én nem akarok háborúzni é nem akarok megölni senkit, de ha az életemre törnek, akkor nem lesz más választásom

– nyilatkozta Uszik a CNN-nek.

Ahead of Usyk - Joshua boxing match in Jeddah, JEDDAH, SAUDI ARABIA - AUGUST 16: Ukrainian boxer Oleksandr Usyk attends a training session at Club Saudi Arabian Airlines prior to his boxing match with British boxer Anthony Joshua which will be held on August 20 in Jeddah, Saudi Arabia on August 16, 2022. (Photo by Ayman Yaqoob/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: Anadolu Agency / GettyImages

Márciusban az ukrán sportminiszter közbenjárására Uszikot felmentették a szolgálat alól és elvitték az országból, hogy visszatérjen az edzésekhez és felkészüljön a Joshua elleni küzdelemre. A hírek szerint az ökölvívó vonakodott letenni a fegyvert. A sportoló állítása szerint végül sebesült katonatársai beszélték rá, hogy ne a fronton, hanem a ringben harcoljon az országukért.

Én nem akartam elhagyni az országot, és a városomat, de ara kértek, hogy menjek. Azt kérték, hogy harcoljak a ringben az ukrán büszkeségért, mert ezzel többet tudok a segíteni a hazán 

– emlékezett vissza Uszik. Hozzátette, hogy tisztában van azzal, hogy sok ismerőse és barátja harcol a fronton. A győzelmét nekik ajánlotta és reméli, hogy ezzel egy kis támogatást és örömöt tudott nyújtani nekik.

Ukrajnában jelenleg úgy tűnik, hogy fordulóponthoz értek a harcok. Az ősszel keleten és délen indított hadjáratával 

az ukrán erők már összesen 6000 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza az oroszoktól 

– erről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszélt. Állítsa szerint csapataik számos új fegyverre tesznek szert a hadjárat alatt, mivel összegyűjtik azt a rengeteg eszközt és járművet, amit a menekülő orosz erők hátra hagynak a visszavonulás közben.