Az orosz ellenzék tiltakozásra szólított fel Vlagyimir Putyin elnök ellen, aki szerdán elrendelte 300 ezer tartalékos mozgósítását. Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki vezető azt mondta, hogy 

Putyin még több orosz embert küld a halálba egy kudarcos háború miatt. 

Thais Rally Against War In Ukraine, BANGKOK, THAILAND - FEBRUARY 25: A Ukrainian protester holds up a poster of Russian President Vladimir Putin that reads "Stop war, stop Putin" during a rally outside the Russian Embassy on February 25, 2022 in Bangkok, Thailand. Protests have erupted around the world in support of Ukraine after Russian forces invaded the country yesterday. (Photo by Lauren DeCicca/Getty Images)
Fotó: Lauren DeCicca / Getty Images

Egyértelmű, hogy a bűnös háború egyre rosszabb, egyre mélyül, és Putyin igyekszik minél több embert belekeverni ebbe 

üzente a börtönből Navalnij az ügyvédei által rögzített és nyilvánosságra hozott videofelvételen. „Emberek százezreit akarja bemocskolni (Putyin) ezzel a vérrel” hangoztatta. 

A február 24-i invázió óta Putyin keményen fellépett a másként gondolkodók és a média ellen: több ezer embert tartóztattak le a háborúellenes tüntetéseken, és egy új törvény 15 év börtönbüntetést ír elő azoknak, akik álhíreket terjesztenek a hadseregről. 

Oroszországban hosszú börtönbüntetést kaphatnak a katonai szolgálat megtagadói

Megfigyelők azt feltételezik, hogy az új orosz törvény megnyitja az utat az általános mozgósítás előtt.

Az orosz állami televízió a kritikusokat árulóknak állítja be, akik a nyugat zsoldjában állnak. Putyin szerint az ország harcban áll a nyugattal Ukrajna miatt, amelyet szerinte az Egyesült Államok és szövetségesei arra használnak fel, hogy elpusztítsák Oroszországot írta jelentésében a Reuters. A hírügynökség arról is beszámolt, hogy az ottani háborúellenes csoportok utcai tüntetésekre szólítottak fel a mozgósítási parancs ellen. 

Ez azt jelenti, hogy orosz férfiak ezreit apáinkat, testvéreinket és férjeinket a háború húsdarálójába vetik 

közölte a Veszna jogvédő, háborúellenes központ. – „Most a háború minden otthonba és minden családba eljutott.” A szervezet felszólította az oroszokat, hogy 

szerdán vonuljanak utcára a nagyobb városokban. 

Az orosz invázió február 24-i kezdete utáni napokban a rohamrendőrök lecsaptak az éjszakai utcai tüntetések résztvevőire, és az OVD-Info tüntetővédelmi szervezet szerint legalább 16 ezer tiltakozót vettek őrizetbe.