Közélet

Varga: nem vált be a szankciós politika

Kitart a kormány azon álláspontja mellett, hogy a szankciók az uniónak fájnak jobban, nem pedig Oroszországnak.

Varga Mihály szerint egész Európának, köztük a magyar embereknek és vállalkozásknak is szankciós felárat kell fizetnie az energiáért, ezért a kormány elsődleges célja ezeknek a káros hatásoknak a mérséklése. Az pénzügyminisztereinek tanácskozása után Luxembourgban nyilatkozó politikus szerint a szankciós politikának akkor van értelme, ha az agresszornak fáj jobban és segít véget vetni a háborúnak, ezért a jelenlegi szankciós politikáról kijelenthető, hogy nem vált be.

VARGA Mihály; RZECZKOWSKA, Magdalena Luxembourg, 2022. október 4.Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és lengyel hivatali partnere, Magdalena Rzeczkowska az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának, az Ecofinnek a luxembourgi ülésén 2022. október 4-én.MTI/EPA/Olivier Hoslet Luxembourg, 2022. október 4.
Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és lengyel hivatali partnere, Magdalena Rzeczkowska az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának, az Ecofinnek a luxembourgi ülésén 2022. október 4-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Fotó: Olivier Hoslet / MTI

Varga szerint az intézkedések nem érték el eredeti céljukat, hiszen elhúzódó háborút és minden korábbinál magasabb bevételt hoztak Oroszországnak. Ezért a tárcavezető szerint nem támogatjuk további szankciók bevezetését, amelyek veszélyt jelentenek hazánk energiaellátására, ezzel nagyobb gazdasági károkat okozva az unió gazdaságának, mint Oroszországnak, valamint eltörölnék kőolajimportra vonatkozó mentességünket.

A miniszter említette azt is, hogy uniós kollégáival tárgyaltak az eredeti RePowerEU-t módosító cseh javaslatról. Varga kifejtette, hogy Magyarország egyetért azzal, hogy a tagországoknak segítséget kell nyújtani az orosz fosszilis energiától való függőség csökkentésében. Azonban szerinte a Bizottság által benyújtott javaslat a források szétosztásánál nem vette figyelembe, hogy melyik tagországnak mekkora terhet jelent ezen függőség csökkentése, ezért azt Magyarország nem támogatja. 

Varga szerint a kormány csak az igazságos forráselosztást tudja támogatni, ezért a cseh módosító javaslattal már egyetértett.

A miniszter szerint Magyarország számos olyan anyagi terhet visel, amelyet más tagország nem, és ezek a kihívások az orosz–ukrán háború árnyékában is erősödő problémát jelentenek. Ezek között van például a hétfői magyar–osztrák–szerb csúcstalálkozón is megvitatott illegális migráció kérdése is, mivel a magyar határvédelmi kiadások már meghaladták a 600 milliárd forintot, miközben az uniós hozzájárulás mértéke nem éri el a 2 százalékot sem. Varga szerint ezért szorgalmazzuk, hogy az EU vállaljon nagyobb részt a terhekből.

 

Varga Mihály orosz-ukrán háború szankciók Oroszország ellen
Kapcsolódó cikkek