Közélet

Focidiplomácia: Katarban szurkol a szaúdi koronaherceg

Megérkezett Katarba Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös, aki japán útját mondta le, hogy részt vegyen a labdarúgó-világbajnokságon.

Megérkezett Katarba Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg, aki a Bloomberg tudósítása alapján a helyszínen tekinti meg a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi megnyitó ünnepségét és nyitómérkőzését.

Fotó: AFP

Szaúd-Arábia de facto vezetőjét a katari emír, Tamim bin Hamad Al Thani hívta meg a ceremóniára. Bin Szalmán eredetileg Japánban – a nyersanyagban gazdag királyság egyik legnagyobb olajvásárlójának számító országban – töltötte volna a hétvégéjét, ami három év óta az első vizitje lett volna a távol-keleti államban.

A koronaherceg katari látogatásának így fontos diplomáciai üzenete is van, és a két ország közötti kapcsolatok enyhülésének újabb jele, az elmúlt években ugyanis elszigetelték a 2022-es foci-vb-t rendező országot a szaúdiak.

Szaúd-Arábia az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel együtt 2017-ben szakította meg az utazási és kereskedelmi kapcsolatokat Katarral, a terrorizmus támogatásával megvádolva a jelentős gázvagyonnal büszkélkedő államot. Katar tagadta a vádakat, a viszály pedig 2021 januárjában véget ért.

Bin Szalmán tavaly már tett egy utat az országban, a mostani látogatásra tekintélyes diplomáciai küldöttséggel érkezett, a hírek szerint vele tartott ugyanis külügyminisztere, valamint az energiaügyekért, illetve a befektetésekért felelős tárcák vezetője is.

Katar mindent bevetett a világ meggyőzésére, de ez sem biztos, hogy elég lesz

A ma rajtoló labdarúgó-világbajnokság házigazdája előbb halálra dolgoztatta a vendégmunkásokat, majd szurkolóként használta őket, miközben a világ minden tájáról drukkereket toborzott.

 

 

 

katar 2022 diplomácia labdarúgó vb Mohamed bin Szalmán Szaúd-Arábia Katar
Kapcsolódó cikkek