Közélet

Váratlanul Kijevbe látogatott a brit kormányfő

Rishi Sunak komoly támogatást ígért Zelenszkijnek az iráni drónok ellen vívott harcban.

Kijevbe látogatott váratlanul Rishi Sunak brit kományfő. A miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott az ukrán fővárosban. A látogatás biztonsági okokból nem volt bejelentve előre. Korábban, főleg tavasszal és nyáron Sunak elődje, Boris Johnson többször is járt Zelenszkijnél, de az új kormányfő most először érkezett a háború sújtotta országba. 

ZELENSZKIJ, Volodimir; SUNAK, Rishi
Fotó: -

Korábban többen is aggódtak azon, hogy vajon Sunak folytatja-e elődei hagyományát, és továbbra is támogatja-e Ukrajnát Nagy-Britannia az ő vezetése alatt. Nos, a szombati látogatással ez egyértelművé vált. Olyannyira, hogy a Reuters hírügynökség jelentése szerint Sunak egy jelentős, összesen 50 millió fontos, 125 légvédelmi fegyvert tartalmazó segélycsomag átadásáról tájékoztatta Zelenszkijt. 

Ezekkel a hadifelszerelésekkel és technológiával az ukránok képesek lesznek hatékonyan felvenni a harcot az oroszok által bevetett iráni kamikaze drónokkal, amelyek az elmúlt hetekben alaposan megtépázták az ország energiaszektorát. 

Zelenszkij a találkozóról azt írta: megvitatták kollégájával a legfontosabb kérdéseket a globális, valamint a két ország biztonsága terén, és leszögezte: együtt elég erősek ahhoz, hogy elérjék céljaikat. 

Sunak arról is beszélt: megtiszteltetés számára, hogy Kijevbe látogathatott, és leszögezte: az Egyesült Királyság továbbra is támogatja Ukrajnát a harcokban, kiáll mellette. 

 

 

 

Kijev Rishi Sunak orosz-ukrán háború Zelenszkij légvédelem
Kapcsolódó cikkek