Közélet

Elfoglaltak egy települést a donyecki régióban az oroszok – állítja Moszkva

A szerdai hadijelentés szerint az ukrán hadsereg súlyos veszteségeket szenvedett, míg a megszállás alatt álló területeken komoly szabotőrakciókat jelentettek.

„A donyecki Vodjane település túlnyomó részét elfoglalták az orosz fegyveres erők” – jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdán.

KONASENKOV, Igor, Csasziv Jar, 2022. november 28.Megrongálódott lakóépület romjai a donyecki régióban lévő Csasziv Jar településen 2022. november 27-én, miután az orosz légierő csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint a támadásokban mintegy száz külföldi harcos vesztette életét és hat páncélozott jármű semmisült meg.MTI/AP/Andrij Andrijenko Csasziv Jar, 2022. november 28.
Megrongálódott lakóépület romjai a donyecki régióban lévő Csasziv Jar településen 2022. november 27-én, miután az orosz légierő csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint a támadásokban mintegy száz külföldi harcos vesztette életét és hat páncélozott jármű semmisült meg.
MTI/AP/Andrij Andrijenko
Fotó: Andrij Andrijenko / MTI

A tábornok azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők állásaira Kupjanszk irányában, öt település környékén mért tüzérségi csapások következtében mintegy száz katona esett el, két páncélozott jármű és hat kisteherautó pedig üzemképtelenné vált. Az ukrán hadsereg Konasenkov szerint Liman irányában több mint hatvan halottat és sebesültet, egy gyalogsági harcjárművet és két kisteherautót, Donyeck környékén, ahol Vodjanét az orosz erők gyakorlatilag elfoglalták, mintegy félszáz katonát, négy páncélozott járművet és négy kisteherautót, a donyecki régió déli részén pedig mintegy nyolcvan katonát, három páncélozott harcjárművet és négy járművet veszített.

Az orosz rakéta- és tüzérségi erők 93 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 186 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között az ukrán fegyveres erők limani operatív és taktikai csoportosításának parancsnokságát a Donyecki Népköztársaságban lévő Kramatorszk közelében. Ugyanebben a régióban megsemmisítették az ukrán 81. légimozgékonysági dandár lőszerraktárát, amelyben mintegy kétezer Grad rakétát és több mint háromezer tüzérségi lövedéket tároltak, egy rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt a Zaporizzsja megyei Kamenszke falunál, valamint két amerikai gyártmányú, AN/TPQ-37-es ellentűzradart. Az orosz légvédelem az elmúlt nap folyamán egy drónt és egy HIMARS rakétát lőtt le.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 343 repülőgépet, 183 helikoptert, 2658 drónt, 396 légvédelmi rakétarendszert, 7099 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 931 sorozatvetőt, 3685 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7599 különleges katonai járművet veszítettek. 

Az adatokat azonban más források nem erősítették meg. 

A helyi hatóságok az Oroszország által elcsatolt területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek szerdán ukrán tüzérségi támadást. A támadásokban legkevesebb négy polgári lakos életét vesztette az elmúlt nap folyamán.

Darja Morozova, az Oroszországhoz csatolt Donyecki Népköztársaság emberi jogi biztosa közölte, hogy a régió levélben az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult, sürgetve az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverszállítások leállítását, valamint azt, hogy a testület adjon jogi minősítést a polgári célpontok elleni ukrán támadásoknak. Morozova rámutatott, hogy az ukrán fél 2014 óta tömegesen sérti meg a Donyec-medence lakóinak emberi jogait, amiről mind az ENSZ-t, mind a Vöröskeresztet értesítette, a „különleges hadművelet” kezdete óta pedig több mint kilencven levelet küldött nemzetközi szervezetekhez, de ezek egyikére sem kapott hivatalos választ.

Renat Karchaa, a Roszenergoatom vezérigazgatójának tanácsadója kijelentette, hogy a zaporizzsjai atomerőműben leleplezték az Ukrán Biztonsági Szolgálat egyik emberét, aki a szerelőbrigád tagjaként a létesítményről küldött információt és felvételeket az ukrán hadseregnek. A Zaporizzsja megyei Berdjanszk kikötővárosban pedig a helyi polgármester szerint több mint tízezren maradtak áramellátás nélkül, miután kedd este ukrán diverzánsok felrobbantottak egy transzformátor-alállomást és az elektromos távvezeték egy oszlopát.

Az elfoglalt területeken egyre gyakoribb támadások miatt az orosz parlament alsóháza szerdán megszavazta azt a törvénytervezetet, amely életfogytiglani börtönbüntetésre ítélné a szabotőrakciók elkövetőit.

 

 

hadijelentés Ukrajna orosz-ukrán háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek