Közélet

Váratlanul a frontra utazott Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij a fronton lévő Bahmut városba utazott, hogy lelkesítse a katonákat és kitüntetéseket adjon át. Bahmut régóta az oroszok egyik elsődleges célpontja Donyeck térségben. Hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök utazásáról szóltak a hírek, aki felkereste Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy rábeszélje, országával vegyék ki jobban a részüket a háborúból.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij be nem jelentett látogatást tett Bahmut városban, ahol jelenleg a front húzódik. A területen az ukrán és az orosz erők hónapok óta folyamatosan harcolnak. Az elnök találkozott a katonákkal, és kitüntetéseket adott át – közölte az ukrán elnöki hivatal.

In this handout picture taken and released on December 20, 2022 by the Ukrainian Presidential press services Ukraine President Volodymyr Zelensky (R) hands out the State Award to a soldier during a medal giving ceremony to Ukrainian servicemen who have been holding back a fierce and months-long Russian military campaign for the city, as part of Zelensky's visit in the eastern frontline city of Bakhmut, now the epicentre of fighting in Russia's nearly 10-month invasion of Ukraine.
Fotó: AFP

Bahmut város az orosz csapatok egyik elsőszámú célpontja. A Donyeck régió stratégiai fontosságú települése, amelyet a régóta zajló összecsapások rendkívüli módon megviseltek. Az ukránok egyelőre ellenállnak a rohamozó oroszoknak.

A BBC azt írja, hogy Zelenszkij Bahmuti látogatását az ösztönözhette, hogy hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök több mint három év után először találkozott Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel. A hírek szerint Putyin utazásának célja az volt, hogy rábeszélje belorusz kollégáját az ukrán háborúba való belépésre. Minszk egyelőre nem résztvevője a háborúnak, de az invázió kezdetén engedte, hogy a területéről is benyomuljanak az orosz csapatok Ukrajnába. Az orosz elnök fehéroroszországi látogatására reagálva Kijev elkezdte megerősíteni a védelmét az északi határszakaszon.

In this handout picture taken and released on December 20, 2022 by the Ukrainian Presidential press services Ukraine President Volodymyr Zelensky (C) poses as he meets with Ukrainian servicemen who have been holding back a fierce and months-long Russian military campaign for the city, as part of Zelensky's visit in the eastern frontline city of Bakhmut, now the epicentre of fighting in Russia's nearly 10-month invasion of Ukraine.
Fotó: AFP

Az amerikai külügyminisztérium egy magas rangú tisztviselője a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy 

az orosz kormányban vita tárgya, hogy miként folytassák a téli offenzívát. 

Az USA szerint az oroszok jelentős lőszer- és készlethiánytól szenvednek, ráadásul a frissen a frontra küldött katonák nagy része nem elég összetartó, így a hadsereg hatékonysága is korlátozott. A tisztviselő szerint ezek a tényezők korlátozzák Oroszország lehetőségeit a háború következő hónapjaiban.

 

Bahmut Zelenszkij front
Kapcsolódó cikkek