Közélet

Bahmut védői nyugati tankokért könyörögnek, véres csata folyik

A régi, szovjet korból maradt tankok csak arra jók, hogy feltartóztassák az oroszokat a fronton, de sikereket nem lehet velük elérni – mondták bahmuti védők a BBC-nek. Az ukrán katonák azt várják, hogy megérkezzenek a nyugati harckocsik, amikkel felvehetik a harcot a sokkal modernebb eszközöket bevető oroszokkal szemben. A robbanások folyamatosak Bahmut és Szoledar város környékén, ahol a háború legvéresebb csatája zajlik.

Egyre több nyugati ország jelzi, hogy kész harckocsikat az ukrán hadsereg rendelkezésére bocsátani. Lengyelország egy zászlóaljnyi Leopard 2-es harckocsi leszállítására tett ígéretet, Nagy-Britannia pedig 14 Challenger 2 típusú tankot küld az oroszok elleni harchoz. A nyugati fegyverek érkezésére már a Kreml is reagált, a szóvivő Dmitrij Peszkov közölte, hogy a nyugati tankok mind égni fognak, és az általa csak különleges katonai műveletnek nevezett háború minden célját el fogja érni. A BBC tudósítója, Andrew Harding a frontra utazott, és interjút készített egy Bahmut és Szoledar városánál harcoló ukrán harckocsiegységgel.

Fotó: AFP

Harding Bahmutnál találkozott az egységgel, az interjú előtt végignézte, ahogy Roman, az egység parancsnoka megadja a koordinátákat a T–72-es tank legénységének egy friss célpont helyzetéről. Ezt követően a harckocsi fegyverének csövéből hangos robbanással repült ki egy lövedék egy távoli domboldal felé, ahol elvileg orosz állások voltak.

A T–72-esek régi harckocsik, olyan idősek mint én

 – mondta az egység egyik tagja, az 55 éves Bogdan. 

Majdnem 40 évvel ezelőtt vezettem ilyet utoljára. El se hiszem, hogy ismét ezt kell csinálnom. Régi gépek ezek, de működnek, elvégzik a feladatukat 

– mondta a férfi, miközben megveregette a tank zöld fémvázát. A három fő legénység egy másik tagja hozzátette, hogy ennek ellenére hatékonyabbak lehetnének egy Leopard tankkal. Az ukrán katonák harci morálját javította a hír, hogy érkezhetnek a német Leopard harckocsik és a brit Challenger tankok. A 24. Gépesített Hadosztály egyik karbantartó tisztje elmondta, hogy a jelenlegi felszereléseikkel éppen csak tartani tudják Szoledar és Bahmut környékét, ennél többre nem alkalmasak.

Súlyos veszteségeink vannak, így nagyon nehéz. Szükségünk van a külföldi tankokra 

– mondta Danylo.

Mindegy, hogy Leopard, Abrams vagy Challenger, a lényeg, hogy jöjjön. Szükségünk van ezekre a fegyverekre. Nagyjából 300 tank kellene, és minél gyorsabban

– mondta Bogdan.

A férfi beszélt a harctéri veszteségekről, illetve az erőviszonyokról. Bogdan és az egységéből mindenki egyetért abban, hogy az orosz sereg felszerelése és fegyverei sokkal jobbak. Modernebb eszközöket használnak és erősebbek, mint az ukránok. Az egység szerint az ukrán előny abban van, hogy az oroszok nem törődnek a taktikával. Az ukránok azt tapasztalják, hogy az orosz stratégia a teljes lerohanásban áll, mennek előre és nem törődnek a katonák életével. Ez megkönnyíti a védők dolgát, akik a régebbi tankokból könnyebben tudják eltalálni a szigorúan masírozó orosz csapatokat.

A saját halottaikon vágnak keresztül 

– mondta Bogdan. Hozzátették, hogy ezzel szemben az ukrán parancsnokok azon vannak, hogy minimalizálják a katonai veszteségeiket, mivel alapból sokkal kevesebben vannak, mint az ellenség, így minden ember számít.

A 24. Gépesített Hadosztály századparancsnoka, Khan elmondta, hogy a T–72-esek kiválóan működnek a téli körülmények között, viszont a modern hadviselésre alkalmatlanok. Mint mondta, ma már a harc a drónokról és a csúcstechnológiákról szól. Hozzátette, hogy várják a nyugati fegyvereket, de azt is fontosnak tartja, hogy ha meg is érkeznek, túl sok időbe kerül, mire a katonák megtanulják használni őket.

A BBC azt írta, hogy az ukrajnai háború egy régimódi konfliktus, ahol az első világháború lövészárok-hadviselésére ismer az ember. A harc a tüzérségi csapásokról és a másik haderejének lemorzsolásából áll.

 

Bahmut tank harckocsi
Kapcsolódó cikkek