Közélet

Elítéli az unió az ukrán városok elleni hétvégi orosz támadásokat

Az Európai Bizottság háborús bűnöknek minősíti a lakóépületek elleni támadásokat, melyek nem maradhatnak büntetlenül.

Elítélte az orosz légierő szombati támadásait az ukrán városok ellen Peter Stano, az külügyi szóvivője hétfőn. A hét végén újabb orosz rakéták csapódtak be ukrán városokban, köztük Dnyipro egyik lakóépületébe. 

Fotó: AFP

Oroszország továbbra is embertelen arcát mutatja és brutális rakétaterrort alkalmaz

– mondta Peter Stano az Európai Bizottság brüsszeli sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az ilyen műveletek háborús bűnöknek minősülnek, nem maradhatnak büntetlenül.

Az oroszok barbár akciói megerősítik az EU-t abbéli elhatározásában, hogy elszámoltassa a háborús bűnösöket és tovább támogassa az ukrán népet

– tette hozzá. Közölte: az ukrajnai civil célpontok elleni hétvégi orosz támadás újabb példa arra, hogy az orosz rezsim tovább kívánja fokozni a feszültséget a konfliktusban.

Stano hozzátette: 

az EU-ban tárgyalások folynak arról, hogyan kezeljék Oroszország folyamatos agresszióját, és hogyan reagáljanak az eszkaláció legújabb jeleire.

Ukrán hivatalos források szerint Dnyipróban egy kilencemeletes házat ért találat. A támadásban elhunytak száma hétfőre negyvenre nőtt, mintegy harminc ember eltűnt, 75-en megsebesültek, köztük 14 gyerek. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn tagadta hogy az orosz hadsereg csapást mért lakóépületekre. Közölte: a dnyiprói lakóház egy ukrán légvédelmi rakéta miatt omlott össze. Peszkov arra utalt, hogy Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének állományon kívüli tanácsadója szombat este azt mondta, hogy a ház egy része azért omlott össze, mert rázuhant az ukrán légvédelmi erők által lelőtt orosz rakéta.


 

orosz erők Európai Unió ukrajnai háború
Kapcsolódó cikkek