Az internet népét is felbolygatta az eset, amikor a Cincinnati Bengals és a Buffalo Bills hétfő éjjeli NFL-mérkőzésén a Bills safetyje, Damar Hamlin egy ütközést követően összeesett a pályán. A játékost újra kellett éleszteni, és azóta is kritikus állapotban van.

NFL Buffalo Bills v Cincinnati Bengals CINCINNATI, OHIO - JANUARY 02: Damar Hamlin #3 of the Buffalo Bills tackles Tee Higgins #85 of the Cincinnati Bengals during the first quarter at Paycor Stadium on January 02, 2023 in Cincinnati, Ohio. Hamlin was taken off the field by medical personnel following the play. (Photo by Dylan Buell/Getty Images)
Kritikus állapotban az NFL-sztár Damar Hamlin (balra, fehérben, az ütközés pillanatában).
Fotó: Dylan Buell / Getty Images

Az eset kapcsán a Twitteren ismét felerősödtek a vakcinaellenes hangok, amelyek egyből megpróbáltak összefüggést keresni Hamlin kritikus állapota és a korábban felvett koronavírus elleni védőoltás között. Az állításaik alaptalanok, és a közösségi médiában évek óta terjedő félretájékoztatásra épülnek – számolt be a The Washington Post.

Ez egy tragikus és túlságosan is ismerős látvány mostanság: sportolók hirtelen összeesnek a pályán

– írta bejegyzésében a Trump-párti aktivista, Charlie Kirk, aki a Turning Point USA nevű ifjúsági csoportot vezeti. Tweetjét már csaknem tízmillióan nézték meg.

Mindenki tudja, mi történt Damar Hamlinnal, hiszen túl sok sportolóval történt ez világszerte, mióta a Covid-oltást kötelezővé tették

– írta Emerald Robinson, a Newsmax egykori tudósítója egy több mint kétmilliószor megtekintett tweetben, amely az Egyesült Államokban felkapott #DamarHamlin hashtag alatt látható.

Ugyanakkor kevés biztos információ ismert Hamlin állapotáról, és azt sem lehet tudni, hogy valóban felvette-e a koronavírus elleni oltást. Azonban az NFL korábban arról adott tájékoztatást, hogy a ligában szereplő játékosok 95 százaléka megkapta a Covid elleni vakcinát.

Csapata, a Bills kedd esti közleményében arról számolt be, hogy Hamlin szívmegállást szenvedett. A The Washington Postnak nyilatkozó két kardiológus azt mondta, hogy a Hamlin mellkasát ért ütés billenthette ki a játékos szívét a ritmusból, ami megzavarta a véráramlást az agyban. Egyelőre az orvosok is csak találgatni tudnak azt követően, hogy megnézték az esetről készült videófelvételt.

Visszatér a legnagyobb pénzgyár a sportok között: indul a 103. NFL-szezon

Csütörtök éjjel igazi rangadóval startol a szezon, amely évente egyre több és több bevételt termel. 2027-re már az évi 25 milliárd dolláros bevétel a kitűzött cél, ami a jelenlegi ütemben nem is elérhetetlen vállalás.

A Twitteren villámgyorsan terjedő, többnyire alaptalan állítások mennyisége ékes bizonyítéka annak, hogy az oldal mennyire lazán kezeli a félretájékoztatást azt követően, hogy a madaras közösségi oldal felvásárlása után novemberben visszavonta a Twitter Covid-tájékoztatással kapcsolatos korábbi szabályozását. A platform számos, korábban felfüggesztett felhasználó fiókját visszaállította, köztük több közismerten oltásellenes személy profilját is.

A szóban forgó lépésekre azért került sor, mert – a többek között pont a nem túl szerencsésen sikerült Twitter-felvásárlás miatt már nem a világ leggazdagabb emberének számító – Musk a szólásszabadságra hivatkozva szinte mindenkit visszaenged az oldalra.

A közegészségügyi szakemberek és a közösségi médiával foglalkozó kutatók egyaránt arra hívják fel a figyelmet, hogy

az ilyen típusú tweetek áradata azt kockáztatja, hogy növekszik a félelem és a bizonytalanság a koronavírus elleni védőoltásokkal kapcsolatban,

miközben az Amerikai Egyesült Államokban – három évvel a pandémia kezdete után – ismét emelkedik az esetszám.

Naomi Smith, az ausztráliai Federation University szociológusa szerint a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos félretájékoztatás akár meg is ölheti azokat az embereket, akik komolyan veszik ezeket a híreket.

April,8,,2020,,Brazil.,In,This,Photo,Illustration,The,Twitter April 8, 2020, Brazil. In this photo illustration the Twitter logo seen displayed on a smartphone with a computer model of the COVID-19 coronavirus in the background.
Fotó: Shutterstock

Az tény, hogy az oltásellenes bejegyzések rohamos terjedése a jól sikerült időzítésüknek köszönhető. A tengerentúlon a legnépszerűbb sporteseménynek számító NFL rajongói, azaz amerikaiak milliói kerestek válaszokat a világhálón Hamlin állapotával kapcsolatban, mivel a híradók és a sportkommentátorok kevés releváns információval rendelkeztek. Az információs vákuum lehetőséget teremtett az oltásellenesek számára, akik már korábban többször is azt hangoztatták, hogy a hirtelen halálesetek vagy a váratlan összeomlások összefüggésbe hozhatók azzal, hogy az illető felvette a koronavírus elleni oltást.

A Twitter korábbi vezetése alatt a vakcinákról szóló híreket minden bizonnyal további kontextussal látták volna el – mondta a cég egy névtelenül nyilatkozó korábbi alkalmazottja. A közösségi oldal Musk előtti járványügyi félretájékoztatási irányelvei sem voltak tökéletesek, mindkét oldalról bírálatok kereszttüzében volt a szabályozás. A demokraták álláspontja szerint a vállalat nem tett eleget a valótlanságok visszaszorításáért, miközben a republikánusok úgy vélték, hogy a vállalat túl messzire ment a cenzúrával.

Egy volt Twitter-alkalmazott ennek kapcsán elmondta, hogy a trükkösen megfogalmazott és a spekulatív bejegyzéseket nehéz lett volna kezelni a platform moderátori csapata számára, mivel ezek gyakran homályosak, és nem mindig olyan állításokat tartalmaznak, amelyekről egyből könnyen és egyértelműen kijelenthető, hogy hamisak.

A szakértők abban egyetértenek, hogy

Elon Musk hatalomátvétele óta sokkal könnyebben megy a félretájékoztatás az oldalon, mint korábban, és jóval kevesebb akadálya van a terjedésnek.

Naomi Smith szerint a Twitter döntése, amellyel visszavonta korábbi irányelveit, más közösségi hálózatokra is hatással lehet. A szociológus álláspontja az, hogy a hamis információkat tartalmazó tweetek valószínűleg nem maradnak a Twitter keretein belül, linkek vagy képernyőfotók formájában más csatornákon is könnyen megoszthatók, például üzenetekben, privát csatornákon vagy akár Facebook-csoportokban is.

Ezeknek a dolgoknak az eredeti platformjukon túl is van életük

– zárta gondolatait Smith.