Közélet

Az ukrán védelmi miniszter szerint Zelenszkij továbbra is kiáll mellette

Reznyikov egyik helyettese már januárban távozott, két másikat pedig kedden bocsátottak el.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter azt mondta, hogy Volodimir Zelenszkij elnök felkérte, hogy maradjon jelenlegi posztján azt követően is, hogy súlyos korrupciós botrány sújtotta a minisztériumát.

Brüsszel, 2023. február 14.Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter (b-j) a NATO-tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozásán Brüsszelben 2023. február 14-én.
Fotó: Stephanie Lecocq / MTI / EPA

Arra a kérdésre, reméli-e, hogy az elkövetkező hónapokban folytatja védelmi miniszterként, Reznikov azt válaszolta:

Igen, ez az elnököm döntése volt.

A The Guardian beszámolója szerint Reznikovnak, Ukrajna egyik nemzetközileg ismertebb alakjának a helyzetét hevesen kezdték találgatni, miután kiderült, hogy a védelmi minisztérium az élelmiszerek szupermarketbeli árának kétszeresét vagy háromszorosát fizette a fronton lévő csapatok ellátásáért.

Egyik helyettese a múlt hónapban lemondott a vádat követően, amit a minisztérium cáfolt. Két másikat kedden elbocsátottak. Reznikov kedden három új helyettest nevezett ki, köztük Olekszandr Pavliuk altábornagyot, aki rövid ideig Kijev régió kormányzója volt az orosz invázió első napjaiban. Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy irtózatos méreteket ölt a korrupció az ukrán hadseregben: 150 ezerért megúszható a front, kétszázezerért pedig eltávot is lehet venni. 

 

Olekszij Reznyikov orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek