Közélet

Brit hírszerzés: súlyosak az orosz katonai veszteségek

A harcokban elesettek száma 40-60 ezerre tehető, de a sebesülteké és halottaké a 200 ezret is elérheti.

Elérheti a 200 ezret az orosz fegyveres erők sebesültekben és halálos áldozatokban elszenvedett vesztesége az ukrajnai háború kezdete óta – áll a brit katonai hírszerzés pénteken ismertetett helyzetértékelésében. 

A hírszerzési összefoglaló 175-200 ezerre becsüli az orosz reguláris erők és a mellettük harcoló szerződéses magánhadseregek sebesültjeinek és halottainak számát.

 

Daily life in Moscow
epa10439896 A woman walks next to a handmade poster with a letter Z in support of the Russian army, installed on a window of an apartment house in Moscow, Russia, 30 January 2023. The letters Z, V and O, painted on Russian military vehicles in Ukraine, have quickly become a symbol of support of the Russian army.  EPA/MAXIM SHIPENKOV
Fotó: Maxim Shipenkov

A jelentés szerint a teljes adaton belül valószínűsíthetően 40-60 ezerre tehető a harcokban elesettek száma. A brit katonai hírszerzés információi szerint

az orosz fegyveres erők különösen a tavaly szeptemberben bejelentett részleges mozgósítás óta szenvedtek komoly veszteségeket. 

Ezekből a számokból az tűnik ki, hogy a sebesültekéhez képest magas a halálos áldozatok száma, és ez szinte bizonyosan az orosz fegyveres erők zömére jellemző rendkívül kezdetleges színvonalú orvosi ellátás következménye – fogalmaz a brit hírszerzési jelentés.

Az elemzés szerint az orosz veszteségek többségét a tüzérségi támadások okozták. 

Hatalmas veszteségeket okozott mindkét félnél az orosz–ukrán háború első éve

Február 24-én lesz az első évfordulója a háború kitörésének.

A brit katonai hírszerzés pénteki elemzése szerint a Wagner magánhadsereg rengeteg elítélt közül toborzott katonákat, és náluk 50 százalékos is lehet a veszteségarány. 

Újabb határozattal készül az ENSZ a háború kitörésének évfordulójára

Az és Ukrajna által előterjesztett határozatról szavaz az ENSZ Közgyűlése február 24-én; ez konkrét javaslatokat nem fogalmaz meg az ukrajnai háború békés rendezésére, de hangsúlyozza a Közgyűlés 193 országának korábbi álláspontját – jelentette pénteken a dpa német hírügynökség, amely hozzájutott a határozat tervezetéhez.

Egy névtelenséget kérő ENSZ-diplomata hangsúlyozta, ezúttal Ukrajna nyugati támogatóinak a célja nem az volt, hogy egy konkrét tervet dolgozzanak ki a konfliktus lezárására, hanem az, hogy minél több ország támogassa a határozatot, emiatt a dokumentum áramvonalasítása és az általánosabb megfogalmazás volt a fő cél.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy bebizonyítsák: a látszat ellenére nem csökken a készség Ukrajna támogatására. 

Miután októberben 143 tagállam támogatott egy hasonló, Oroszországot elítélő határozatot, a cél az, hogy legalább ugyanekkora támogatása legyen a mostani a dokumentumnak is – emelte ki.

 


 

orosz-ukrán háború orosz veszteségek ENSZ
Kapcsolódó cikkek